SINDIKAT Komorati jučer stupili u štrajk glađu

Pročitajte pet zahtjeva rudara upućenih Novaliću, Džindiću, Jašareviću te upravama rudnika Zenica i Breza

Od Vlade FBiH traže da izvrši preispitivanje funkcionalnosti Koncerna JP "Elektroprivreda BiH"

Sl. M. / Avaz.ba
11.09.2019 13:06

Stara jama

Foto: D. Pašalić

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH uputio je premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, ministru energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminu Džindiću, generalnom direktoru JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo Bajazitu Jašareviću te upravama RMU Zenica i Breza zahtjev da se u toku dana iznađe mogućnost za prevazilaženje teškog stanja i aktuelne problematike, s posebnim osvrtom na RMU Zenica, gdje su radnici jučer stupili u štrajk glađu.

Upućeno je pet zahtjeva: 

1. Zahtijeva se od nadležnih da danas, 11. septembra 2019. godine, definiraju rješenje kojim će se omogućiti primjena Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH u ZD Rudnici mrkog uglja Zenica i Breza.

2. Zahtijeva se od Vlade Federacije BiH da odmah pokrene postupak analize kvalitete upravljanja ZD rudnici uglja iz sastava Koncerna.

3. Zahtijeva se da Vlada Federacije BiH naloži Upravi JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo i upravama svih ZD rudnici uglja u FBiH da se u svim rudnicima uglja izvrši analiza organizacije i sistematizacije radnih mjesta te pokrene postupak izrade efikasnijih, operativnijih organizacija i sistematizacija radnih mjesta koje će u konačnici ponuditi i dovesti do mogućnosti kvalitetnijeg i uspješnijeg poslovanja u ZD rudnici uglja u Federaciji BiH.

4. Zahtijeva se od Vlade Federacije BiH da izvrši preispitivanje funkcionalnosti Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, odnosa u samom koncernu, te veleprodajne cijene uglja koja se iz rudnika uglja u Federaciji BiH isporučuje prema JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo.

5. S obzirom na to da aktuelni Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH istječe danas, 11. septembra 2019. godine, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zahtijeva od socijalnih partnera da se pregovarački proces usaglašavanja novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH okonča najkasnije do kraja septembra 2019. godine, saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Komentari

NA VRH