REAKCIJE

Prlić: Ne možemo da se ne zapitamo je li slučaj "Pazarić" jedinstven

Prlić: Niko nije ravnodušan. Avaz

S. K. / Avaz.ba

12.9.2019

Potpredsjednica SDP-a BiH i zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Lana Prlić kazala je da priča direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine ''Pazarić'' Redžepa Salića o katastrofalnoj situaciji u Zavodu jučer nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Salić je, podsjećamo, zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH govorio o teškom stanju u Domu ''Pazarić'', o nepravilnostima i kriminalu koji se tu provodio, te apelirao na zastupnike da pozovu FUP, SIPA-u i Tužilaštvo da dođu i vide kriminal.

Prlić se zapitala je li ovo jedini takav slučaj.

- Salić je rekao da se u Zavodu godinama provodio kriminal, od toga da su se kurbani koji bi ljudi donosili u ovaj zavod preprodavali, da djeca nemaju grijanje, da se renovirana zgrada raspada, te da nema adekvatnog kadra koji bi se brinuo o štićenicima ovog zavoda. Ne možemo da se ne zapitamo je li ovo jedini takav slučaj. Dostavljeni izvještaj je friziran, netačan, što je potvrdilo izlaganje gospodina Salića - navela je Prlić za N1. 

Inače, Parlament FBiH jučer je naložio Federalnom ministarstva rada i socijalne politike te Federalnom ministarstvu finansija da osiguraju sredstva za grijanje ovom zavodu, te da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizira radnu posjetu ovom zavodu.

Prlić je pozvala direktore, štićenike, uposlenike Zavoda, domova, institucija koje se brinu o zbrinjavanju mentalno invalidne djece i omladine, zbrinjavanju djece s poteškoćama u razvoju, popravnim domovima za djecu i mlade, kao i domovima za nezbrinutu djecu, te građane da, ukoliko imaju bilo kakva saznanja o nepravilnostima, nebrizi od uposlenika ili direktora, pronevjere, da progovore o tome. 

- Kao zastupnica se stavljam na raspolaganje, a i sigurna sam i ostale kolege iz Parlamenta da nam se možete obratiti i upoznati s problemima. Jer jedino ako znamo za probleme možemo ih riješiti - navela je. 

Direktor Doma ''Pazarić'' istakao je jučer da su nedavno završeni građevinski radovi na zgradi koja je u kompleksu Doma, i to bez građevinske i urbanističke dozvole, te da "ima oko 300.000 KM razlika u izvođenju radova", odnosno, da se ne zna u što je novac utrošen i da zapravo niko ne zna za šta je planirana gradnja zgrade. Podsjetio je da je prije tri godine renovirana zgrada, ima i novosagrađenih, ali da je toliko nekvalitetno urađena da djeca svakodnevno žive u vlazi. 

Navode direktora o teškom stanju u Zavodu ''Pazarić'', u kojem trenutno boravi oko 349 štićenika, starosti od tri do 80 godina, potvrdila je i zastupnica Kenela Zuko (SDA), koja je štićenike posjećivala nekoliko puta i ogorčena je zatečenim stanjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.