ANALIZA

Prosinečkom nedostaju golovi Vedada Ibiševića

Milan Đurić u jednom trenutku bio drugi strijelac iza Edina Džeke

Robert Prosinečki: Aktuelni selektor. Avaz

Piše: N. D. / Avaz.ba

13.9.2019

Robert Prosinečki je podnio ostavku, pa odustao od nje, ali jasno to u konačnom ne mijenja stvari sa trenutnom pozicijom na tabeli u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Situacija nije blistava, ali nikako se ne može reći da je za to samo Prosinečki kriv.  

Otvorena su pitanja o trenutnom igračkom kadru iz objektivnih ili subjektivnih okolnosti. Svi smo selektori i svi znamo ko bi trebao biti pozvan, ali nije loše napraviti poređenje pojedinih parametara kod Prosinečkog i njegovih prethodnika Mehmeda Baždarevića i Safeta Sušića.   


Safet Sušić

Safet Sušić. Avaz

Sušić je reprezentaciju vodio 49 utakmica, a u tom periodu pozvao je čak 37 debitanata. Naš najbolji strijelac Edin Džeko je u Sušićevoj eri postigao 24 gola u 46 utakmica i 11 puta je bio asistent, dok je Pjanić imao 14 asistencija i 9 golova u 43 utakmice.

Imao je Vedada Ibiševića i Zvjezdana Misimovića. Prvi je u njegovoj eri dao 20 golova, a drugi 10 uz 13 asistencija. Sušić je imao i Izeta Hajrovića. 


Mehmed Baždarević

Mehmed Baždarević. Avaz

Baždarević je bh. tim vodio u 25 utakmica, a u tom periodu je imao 21 novog igrača. Kod njega je Džeko bio najučinkovitiji, jer je dao 14 golova u 20 utakmica, dok je Pjanić pogodio dva puta i dodao 14 asistencija u 18 susreta. Zanimljivo je da je drugi strijelac nakon Džeke, kod Baždarevića bio Milan Đurić sa sedam golova. 

Robert Prosinečki

Robert Prosinečki. Avaz

Aktuelni selektor Prosinečki pozvao je 20 debitanta u 18 utakmica koliko je na klupi „Zmajeva“. Džeko je kod njega dao šest golova iz 16 utakmica, a Pjanić ima tek jedan gol i dvije asistencije iz 14 ogleda u kojima se našao na travnjaku. Prosinečki nije računao na Ibiševića i Misimovića koji su se oprostili do reprezentacije, a Hajrović mu je bio na dispoziciji, ali ga nije pozivao.

STATISTIKA: 18 utakmica, 7 pobjeda, 6 remija i 5 poraza. Gol razlika 21:15. Indeks uspješnosti 1,50.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.