SAZNAJEMO Nezavisni odbor zasjeda 23. septembra

Na konkurs do sada stiglo pet prijava: Zubac i Stanić u utrci za direktora SIPA-e!?

Među kandidatima i Darko Ćulum i Žarko Laketa, pozicija pripada Srbima

M.Aš. / Avaz.ba
17.09.2019 08:52

Stanić: Želi drugi mandat

Foto: SIPA

Zvanično se na konkurs za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji je prije tri sedmice raspisao Nezavisni odbor Parlamenta BiH  do sada prijavilo pet kandidata, saznaje „Avaz“.

Nezavisnom odboru na adresu su do 12. septembra stigle tri prijave, a kasnije dvije poštom. Postoji mogućnost da u naredna tri dana broj kandidata bude i veći, jer se čekaju još neke prijave poštom.

  • Zubac: Bivši čelnik
    Zubac: Bivši čelnik Foto: Agencije

Kako saznajemo, prijavu je poslao Perica Stanić, aktuelni direktor kojem mandat istječe 5. novembra, ali i Darko Ćulum, direktor Policije RS. Dvije prijave stigle su iz Trebinja i, nezvanično, radi se  o Žarku Laketi, aktuelnom čelniku policije iz Trebinja,  i Goranu Zupcu, bivšem direktoru SIPA-e.

Saznajemo i da je poštom stigla još jedna prijava iz Banje Luke, ali se za sada ne zna tačno o kome je riječ.

Ova pozicija pripada Srbima, a bitka će se voditi između kadrova SDS-a i SNSD-a.

Ako ostane na snazi stari saziv Vijeća ministara, velike su šanse da Stanić obnovi mandat. Direktora SIPA-e imenuje Vijeće ministara na prijedlog ministra sigurnosti BiH.

No, kako stvari stoje, utrka bi se mogla voditi između aktuelnog Stanića i bivšeg direktora Zupca. Nezavisni odbor o kandidatima će raspravljati 23. septembra.

Komentari

NA VRH