SVEČANOSTI Sarajevska katedrala obilježila 130 godina postojanja

U Sarajevo stigla rukom pisana propovijed pape Ivana Pavala II koju je želio izreći tokom neostvarene posjete opkoljenom gradu 1994.

Nadbiskup Stadler pozvao je najboljeg tadašnjeg arhitektu Josipa Vancaša, koji je u Sarajevo iz Beča došao kao mlad, ali talentiran arhitekta

Piše: S. Kurt / Avaz.ba

Katedrala Srca Isusova: Nezaobilazno mjesto najljepših susreta

Foto: Avaz.ba


Sarajevska katedrala Srca Isusova obilježila je svoj 130. rođendan.

Nalazi se u centru Sarajeva, na jednoj od najatraktivnijih i najposjećenijih lokacija do koje vode glavne gradske ulice. Oduvijek je Katedrala bila mjesto sastanaka (vjerovatno i rastanaka), a generacije su početak večernjih izlazaka počinjale upravo od Katedrale.

Od 1889., kad je blagoslovljena, centar je duhovnog života katolika u Sarajevu.

Katedrala je sagrađena na inicijativu prvog bosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, koji je još 1882., dvije godine prije početka graditeljskih radova, počeo tražiti pogodno mjesto na kojem će podići katedralnu crkvu.

Mladi i talentirani arhitekta Vancaš

Nadbiskup Stadler pozvao je najboljeg tadašnjeg arhitektu Josipa Vancaša, koji je u Sarajevo iz Beča došao kao mlad, ali talentiran arhitekta. Ponudio je Stadleru mnogo rješenja. Sarajevu će kasnije dati najljepše građevine kojima se i danas divimo.

Po dolasku u Sarajevo Vancaš je pregledao pogodna mjesta koja su još mogla doći u obzir za podizanje Katedrale. On se tada prvo odlučio za prostor na uglu tadašnje Ferhadije i Ćemaluše ulice, pa se s tim prijedlogom i vratio u Beč. Budući da to mjesto nije prihvatila gradska uprava, u septembru 1883. ponovo se vraća u Sarajevo. Izbor je pao na trg koji je uskoro nazvan Crkveni trg, danas Trg fra Grge Martića. Mjesto je inače prvobitno bilo namijenjeno za Gradsku tržnicu. 

130. godišnjica Katedrale obilježena je svečano, s puno emocija. Svečano misno slavlje predvodio je dugogodišnji tajnik sv. pape Ivana Pavla II, kardinal Stanislav Dživiš (Stanislaw Dziwisz) iz Krakova.

Bila je to prilika da se evociraju sjećanja na dolazak pape Ivana II u aprilu 1997. godine.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić istaknuo je da o tom pohodu, kao i o neostvarenom pohodu pape Ivana Pavla II Sarajevu 8. septembra ratne 1994. godine, svjedoči svjetiljka mira koju je 1997. donio Sveti Otac te se nalazi u prezbiteriju Katedrale.

  • Papa Ivan Pavao II u Sarajevu: Nezaboravna posjeta

    Papa Ivan Pavao II u Sarajevu: Nezaboravna posjeta

    Foto: Avaz.ba


Kardinal Dživiš je naglasio kako je 12 godina bio osobni tajnik kardinala Vojtile.

- Vidio sam kako su Sarajevo i čitava Bosna i Hercegovina našli posebno mjesto u njegovu srcu u teškim i tragičnim godinama 20. stoljeća koje se bližilo svome koncu. Možemo reći da je dugi pontifikat svetog Ivana Pavla II bio obilježen i patnjom vašega grada i njegovih stanovnika u vrijeme krvavog oružanog sukoba na Balkanu – kazao je kardinal Dživiš.

Molitva za mir

  • Osobni tajnik pape Ivana Pavla II, kardinal Dživiš predvodio je misu

    Osobni tajnik pape Ivana Pavla II, kardinal Dživiš predvodio je misu

    Foto: KTA


Podsjetio je kako je Ivan Pavao II, umjesto prilike da se u Katedrali u Sarajevu u septembru 1994. moli za mir, to učinio na otvorenom u Kastel Gandolfu, kada je pročitao homiliju koju je trebao izreći u Sarajevu. 

Kardinal Puljić na kraju svete mise zahvalio je kardinalu Dživišu za dolazak te mu darovao sliku Sarajevske katedrale ispred koje se nalazi spomenik svetom papi Ivanu Pavlu II.

Kardinal Dživiš poklonio je kardinalu Puljiću rukom pisanu propovijed koju je želio izreći tokom neostvarene posjete opkoljenom Sarajevu 1994.

NA VRH

Podijeli članak na