IMENOVANJA

Ketlin Kavalek je nova šefica Misije OSCE-a u BiH

Njeno poznavanje stranih jezika uključuje jezike Bosne i Hercegovine

Ketlin Kavalek. State.gov

Sl. M. / Avaz.ba

17.9.2019

Bivša zamjenica pomoćnika sekretara Biroa za evropska i evroazijska pitanja pri američkom Stejt departmentu, ambasadorica Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec) imenovana je za novu šeficu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a dužnost će preuzeti 24. septembra 2019. godine, prenosi N1. 

Ambasadorica Kavalec je obnašala više diplomatskih dužnosti. Između ostalog, bila je direktorica Odsjeka za ruska pitanja pri Birou za evropska i evroazijska pitanja, te zamjenica stalnog predstavnika i zamjenica šefa Misije SAD pri UNESCO-u u Parizu.  

Ona je obnašala i funkciju zamjenice koordinatora za američku pomoć Evropi, Evroaziji i Srednjoj Aziji, te dužnost direktorice Odsjeka za prevenciju konflikta pri Uredu koordinatora za obnovu i stabilizaciju. 

Njene inozemne dužnosti obuhvataju službu na različitim lokacijama, kao što su Rusija, Ukrajina, Rumunija i Brazil. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja Stejt departmenta, kao i nagradu predsjedničkog ranga. 

Ambasadorica Kavalek diplomirala je političke nauke na Univerzitetu "Berkeley" u Kaliforniji, a magistrirala vanjske poslove na Univerzitetu "Georgetown".

Njeno poznavanje stranih jezika uključuje jezike Bosne i Hercegovine, te ruski, francuski, španski, portugalski i rumunski jezik. Udata je i ima troje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.