REAKCIJE

HDZ BiH o formiranju vlasti: Narušen je kompromis oko ključnih pitanja

Moramo se vratiti razgovorima i pronalasku zajedničkih rješenja, poručuju iz ove stranke

Kao dio reformskih procesa posebno se ističe pitanje održavanja izbora u Mostaru. Arhiv

Piše: A. J. / Avaz.ba

17.9.2019

Uspostaviti vlast, poštovati ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihovih legitimnih političkih predstavnika, pronaći kompromis i pistupiti rješenju problema trebali bi biti budući koraci partnerskih stranaka koji će pomoći BiH da ne postane žrtva blokada i zastoja, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

- Samo zajedničkim djelovanjem i promišljanjem BiH će imati stabilnu budućost. Svako nametanje jednostranih odluka i koncepata narušava odnose u BiH i vodi novoj političkoj krizi. Sporazum o uspostavi vlasti koji su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH jedino je rješenje koje sveobuhvatno zadovoljava kriterije izbornih pobjednika i uspostavlja principe dugoročnog zajedničkog djelovanja. Trenutno je, nažalost, kompromis oko ključnih pitanja narušen, no okvir djelovanja se mora afirmirati aktivnim sudjelovanjem sve tri stane - navode iz HDZ-a.

Ističu da BiH ulazi u zadnje tromjesečje tekuće godine, približava se ulasku u novu godinu bez donesenog budžeta.

- To donosi rizik i moguću destabilizaciju. BiH mora napredovati u provedbi  reformi i pristupanja EU i NATO-u. Kao dio reformskih procesa posebno se ističe pitanje održavanja izbora u Mostaru, koji je osim političkog prioriteta istovremeno i test zrelosti demokratskog društva BiH. Održavanje izbora u Mostaru konačno će omogućiti građanima Mostara da biraju vlast i budu izabrani, no i taj napredak ovisi o uspostavi vlasti - saopćeno je.

Apelirajući na političku odgovornost i temeljna demokratska načela o formiranju vlasti, HDZ BiH poziva na povratak razgovorima i pronalasku zajedničkih rješenja koje će jamčiti stabilnost, razvoj i napredak i spriječiti daljnje nesuglasice i podijeljenost.

- Alternativa zajedničkom djelovanju ne postoji. Dijalog i kompromisi moraju biti imperativi ozbiljnog, konstruktivnog i odgovornog političkog djelovanja - zaključuju iz ove stranke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.