AKTUELNO

Štefica Galić pod zaštitom njemačkog Bundestaga

Borci za ljudska prava i parlamentarci koji su izloženi prijetnjama trebaju zaštitu diljem svijeta

Štefica Galić. Fena

Fena

18.9.2019

Borci za ljudska prava i parlamentarci koji su izloženi prijetnjama trebaju zaštitu širom svijeta – osnovna je ideja programa pokroviteljstva njemačkog parlamenta Bundestaga pod nazivom „Parlamentarci štite parlamentarce“. 

Bosanskohercegovačka novinarka Štefica Galić je u junu ove godine uključena u ovaj program, a njen pokrovitelj je Manuel Sarazin (Sarrazin), zastupnik u Bundestagu koji je u septembru posjetio Sarajevo.

Sarazin je tokom posjete kazao da u državi kao što je Bosna i Hercegovina, u kojoj je rat i nakon 25 godina još prisutan, gdje je mnogima još u interesu atmosfera straha umjesto atmosfere pomirenja – bitno podržavati one hrabre.

- One koji imaju hrabrosti da se zalažu za zajedništvo, a ne za podjelu, one koji su dovoljno hrabri da se suoče s brutalnim ratnim zločinima, a ne da ih veličaju, koji ne posustaju pred napadima i imaju hrabrosti da riskiraju vlastiti život kako bi spasili druge, te koji imaju hrabrosti biti čovjek u najboljem smislu te riječi – rekao je on.

U Bosni i Hercegovini, dodao je, ima mnogo ljudi koji imaju tu vrstu hrabrosti, a jedna od njih je Štefica Galić, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.