REAKCIJE

Salkić: Ostavka Bratića pokazuje slabost i nervozu SNSD-a

Ishitrena reakcija udaljit će SNSD od Vijeća ministara BiH i ugroziti već započete razgovore

Ramiz Salkić. Arhiva

Piše: S. Šabić / Avaz.ba

18.9.2019

Nakon današnje ostavke potpredsjednika Narodne skupštine RS Senada Bratića na tu poziciju, potpredsjednik RS Ramiz Salkić komentirao je za "Avaz" okolnosti koje su dovele do današnje ostavke.

- Nakon ostavke Senada Bratića s mjesta potpredsjednika Narodne skupštine RS to zapravo pokazuje slabost SNSD-a. Oni su izvršili direktan atak na nešto što je najslabija karika u lancu. Sigurno da postoje veliki problemi unutar entitetske većine i sami problemi unutar SNSD-a jer postoji činjenica da još nije uspostavljeno Vijeće ministara BiH i gdje veći dio njihovog kadra nije raspoređen na te pozicije i evidentna je nervoza. Dokument kojeg smo mi usvojili na Kongresu SDA povod je takvog jednog ponašanja. Da nije bilo tog dokumenta, oni bi sigurno našli neki drugi razlog - kazao je Salkić.

Prema riječima Salkića ova "ishitrena reakcija SNSD-a" samo će ih još više udaljiti od Vijeća ministara BiH i ugroziti već započete razgovore. 

- U konačnici, smjena bilo kojeg funkcionera Bošnjaka u ovome entitetu nije ni najmanje moguća mjerljiva sa situacijom u kojoj se trenutno nalazi naš narod.  U ovome entitetu se već 15 godina vodi sistemska diskriminacija, negiranje identiteta, negiranje bosanskog jezika i sve ono što je bosansko i bošnjačko. Oni ovim pokazuju da zapravo imaju probleme unutar sebe i da im tri bošnjaka poslanika u Narodnoj skupštini od 83 ukupno, smetaju i prave im problem - dodao je Salkić. 

On je dodao kako pozicija potpredsjednika Narodne skupštine RS pripada po Ustavu Bošnjacima. 

- Mi nažalost imamo jednog poslanika u Skupštini koji se izjašnjava kao Bošnjak, ali on dolazi iz SNSD-a i postoji realna mogućnost da oni na tu poziciju imenuju Bošnjaka koji dolazi iz njihove stranke - zaključio je Salkić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.