EKOLOŠKA BOMBA

Sarajlije obolijevaju zbog smrada s deponije

Javno priznali da se odlaže i animalni otpad, istiće Šaheta

Deponija Smiljevići: Iduće sedmice protesti građana. M. Kadrić

Piše: D. Bašić / Avaz. ba

18.9.2019

Deponija Smiljevići: Građani pripremaju blokadu - Avaz
Deponija Smiljevići: Građani pripremaju blokadu - Avaz
Deponija Smiljevići: Građani pripremaju blokadu - Avaz
Deponija Smiljevići: Građani pripremaju blokadu - Avaz
Deponija Smiljevići: Građani pripremaju blokadu - Avaz
+3

Gradska deponija u Smiljevićima zadaje veliku glavobolju stanovnicima mjesne zajednice Zabrđe i okolnih naselja, međutim posljednih dana mještani koji žive u neposrednoj blizini tvrde kako nikada nije bilo gore nego sada.

Vejo: Svima smo se obraćali za pomoć. S. Saletović

Zatvoriti deponiju

Opasnost deponije na svojoj koži osjetio je Selmir Kasapović, kojieg je kako istiće pogodilo tamo gdje je najosjetljiviji, na svoju kćerku.

- Moja curica sada ima 15 godina, a kada je imala 11 utvrđena joj je dijagnoza anemija aplastika. Potvrđena je dijagnoza na Kliničkom centru u Sarajevu, a potom i u Turskoj u maju. Ljekari su potvrdili da mi je dijete oboljelo od gradske deponije. Doktori iz Turske su predložili da se hitno krene u saniranje i zatvaranje deponije, međutim niko ništa ne čini - kazao je Kasapović.

Naša ekipa jučer je obišla ovo naselje, a ogorčeni mještani požalili su nam se kako vrata i prozore ne mogu otvoriti, a kako nam je kazala Adisa Vejo, učinit će sve kako djeca ne bi obolila.

- Ovaj problem traje šest godina, obraćali smo se svim nivoima vlasti. U ambulanti su nam potvrdili da ne prođe jedan dan da nemaju pacijenta koji dođe sa malignim oboljenjem. Ovim problem se bavim od 2015. godine kada je član moje porodice se razbolio. Sve radimo zbog svoje djece – istiće Vejo.

Kasapović: Kćerkica mi je bolesna. S. Saletović

Ubija nas nemar

Nermin Šaheta kaže kako je sve je ostalo na praznim riječima i obećanjima. 

- Tematska sjednica Skupštine bila je 27. juna i tada su prvi put javno priznali da se odlaže i animalni otpad. Ako izgrade animalne grobnice to će biti haos. Naredne sedmice mi ćemo ponovo blokirati deponiju na sat. Ukoliko se ništa nakon toga ne riješi blokirati ćemo je potpuno. Nemar nas najviše nervira, a sve gore smrdi. ovo je borba za našu djecu – kazao je Šaheta.

Šaheta: Borimo se za našu djecu. S. Saletović

Nikad nije bilo bolje

S druge strane, Abid Mulaomerović rukovodilac deponije kazao je za „Avaz“ da od 1998. godine nikada nije bila bolja situacija kao ove godine.  

- Jedan period od 2011. do 2016. godine nije bilo ulaganja u ovo ulagalište, faktički sve je prekriveno osim aktivne plohe. Ako uzme se u obzir da na dnevnoj bazi na deponiju smiljevici 550 do 600 tona iz KS, i da je 24 sata radi, situacije je uredu. Mi radImo svoj posao kako treba i kako je propisano - kazao je Mulaomerović. 

Mulaomerović: Radim svoj posao kako treba. M. Kadrić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.