ŠOKANTNO Dio pedesetogodišnjeg puta lažno proglasili gradilištem i s državnog vlasništva upisivali na privatno

Pokušali ukrasti Tešanjsku ulicu u Sarajevu

Nevjerovatna drskost vlasnika kompanije Esada Šabanadžovića i njegove advokatice Galibe Hrvačić-Karačić

S. MUHIĆ - M. AŠČIĆ
20.09.2019 18:48

Tešanjska ulica na parceli 1106, koja je u obuhvatu buduće saobraćajnice Prva transverzala

Foto: M. Kadrić

Kako je državna imovina od kraja agresije na BiH do danas na razne načine pljačkana i otimana od građana, dokaz je nevjerovatan slučaj iz Sarajeva, otkriven prije nekoliko dana. U procesu privatizacije nekadašnje državne firme, naime, potpuno nelegalno i na način s obilježjima kriminala - vjerovali ili ne - zamalo je oteta ulica.

Slučaj „privatizacije“ dijela Tešanjske ulice u centru Sarajeva otkriven je prilikom eksproprijacije zemljišta na trasi Prve transverzale, buduće saobraćajnice koja bi gradsku jezgru trebala povezati s Vogošćom i autoputem 5C.

Nosilac prava

Radi se o firmi „Higijena“, koja je privatizirala nekadašnje državno Preduzeće za ciklonizaciju, topla i hladna kupatila i praona rublja – “Higijena”. Iako je iz privatizacije vrlo jasno izuzet dio zemljišta na kojem je uvijek kroz historiju bio put, a današnja Tešanjska ulica, što potvđuju i najstarije Sarajlije, kao i arhivske fotografije, advokatica firme „Higijena“ Galiba Hrvačić-Karačić 19. septembra 2018. godine od Općinskog suda u Sarajevu zatražila je da se zemljište kojim prolazi ulica briše iz državnog vlasništva i upiše na privatno preduzeće „Higijena“.

Tačnije, u zahtjevu advokatice Hrvačić-Karačić broj 17-9-5/18, koji je u posjedu „Dnevnog avaza“, navedeno je: „Tražimo da u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima vršite brisanje državnog vlasništva na parceli 1106 i 2298. Kako je pod tačkom 2. u B listu upisan stari naziv sadašnjeg nosioca prava vlasništva Higijena d. o. o. Sarajevo, to tražimo da izvršite izmjenu upisa, i to na način da ćete umjesto Preduzeća za ciklonizaciju, topla i hladna kupatila i praona rublja Higijena Sarajevo, upisati Higijena d. o. o. Sarajevo.“

Da stvar bude gora, osim parcele broj 1106 kojom ustvari prolazi Tešanjska ulica, a u zemljišnoknjižnom izvatku piše da je „gradilište“, advokatica Hrvačić- Karačić od Općinskog suda je zatražila da se na firmu “Higijena” d. o. o. upiše i parcela 2298, kojom ustvari prolazi dio ulice Halida Kajtaza.

Simptomatično je to što je zahtjev podnesen upravo u trenutku kada je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo počeo aktivnije vršiti postupak eksproprijacije zemljišta za potrebe gradnje Prve transverzale, u šta spada i parcela 1106.

 • Uvijek je postojala jasna granica između ulice i zemljišta „Higijene“
  Uvijek je postojala jasna granica između ulice i zemljišta „Higijene“ Foto: M. Kadrić
Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić kazao nam je da je upoznat sa slučajem. 

- Sve smo otkrili u postupku eksproprijacije na trasi saobraćajnice Prva transverzala. Zavod za izgradnju nije pristupio otkupu niti nagodbi s uknjiženim vlasnikom za predmetnu parcelu (1106 op. a.), jer smo kroz detaljnu i historijsku analizu predmeta utvrdili da se radi o državnoj imovini koja je u postupku privatizacije izuzeta i ostala državno vlasništvo. Historijat parcele pokazuje da je u postupku privatizacije preduzeća “Higijena” d. o. o. predmetna parcela izuzeta od privatizacije upravo da bi ostala državno vlasništvo, jer se uvijek radilo o priključnoj saobraćajnici koja je sada i bitan dio saobraćajnice Prva transverzala – kazao je Hulusić.

 • Nekadašnja zgrada „Alhosa“, ispred koje se jasno vidi da prolazi Tešanjska ulica (Foto: Arhiv)
  Nekadašnja zgrada „Alhosa“, ispred koje se jasno vidi da prolazi Tešanjska ulica (Foto: Arhiv) Foto: Arhiv

On je dodao da je Zavod već pripremio i uputio materijal u Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo kako bi hitno pokrenuli postupak radi upisivanja Kantona Sarajevo s pravom vlasništva na predmetnoj parceli, jer se radi o parceli koja je u naravi javni nekategorisani put bitan za gradnju Prve transverzale. 

Advokatica Hrvačić-Karačić nije nam mogla zbog, kako je rekla, obimnog spisa potvrditi šta je do sada urađeno i od čega se odustalo tačno. Kako nam je pojasnila, više informacija može imati danas, a nakon što se upozna sa spisom.

- Znam da smo radili za „Higijenu“. Bilo je tu ispravki i preregistracija, ali ne znam tačan datum ni konkretno koje pravne radnje - rekla nam je Hrvačić-Karačić.

No, šokantne informacije u izjavi „Avazu“ dao je većinski vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora preduzeća „Higijena“ Esad Šabanadžović.

 • Hrvačić: Advokat koji je osuđen zbog nezakonite uknjižbe nekretnina, a njegova sestra Galiba Hrvačić-Karačić naslijedila većinu predmeta
  Hrvačić: Advokat koji je osuđen zbog nezakonite uknjižbe nekretnina, a njegova sestra Galiba Hrvačić-Karačić naslijedila većinu predmeta Foto: Avaz

On je potvrdio da mu uopće nije poznato da ova firma traži brisanje državnog vlasništva u upis na privatno na parceli 1106 kojom prolazi Tešanjska ulica.

Šabanadžović je istakao da zna samo da je „u pregovorima sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo ustanovljeno da dio ulice Halida Kajtaza, oko 280 kvadrata, nikad nije plaćen „Higijeni“, pa je to predmet pregovora.

- Prvi put čujem od vas da smo tražili dio iznad ograde (parcela 1106 – Tešanjska ulica, op. a.). Ja znam samo za dio ispod ceste (ulica Halida Kajtaza, op. a.). I znam da je sve to na sudu. Ali, mi smo već sa Zavodom dogovorili otkup, potpisali predugovor. Niko nije spominjao taj gore dio iznad ograde (parcela 1106, Tešanjska, op. a.) – tvrdi Šabanadžović.

 • Faksimil zahtjeva koji je advokatica Galiba Hrvačić-Karačić uputila Općinskom sudu, a na kojem se vidi i datum podnošenja
  Faksimil zahtjeva koji je advokatica Galiba Hrvačić-Karačić uputila Općinskom sudu, a na kojem se vidi i datum podnošenja Foto: Avaz

No, nakon što smo mu pojasnili da je zahtjev podnesen za brisanje državnog vlasništva nad dvije pacele, i to u ime njegovog preduzeća „Higijena“, Šabanadžović nam je kazao da je “najbolje da zovemo advokaticu Galibu Hrvačić-Karačić“.

- Ja znam da Galiba i njen brat Esad Hrvačić to guraju da nešto dobiju. On (Esad Hrvačić, op. a.) stoji iza Galibe, ona je tu samo paravan. Meni niko to nije spomenuo gore, taj dio parcele (1106, op. a.). Prvi put to čujem – kazao je Šabanadžović.

Nezakonite uknjižbe

Advokatica Galiba Hrvačić-Karačić, inače, sestra je advokata Esada Hrvačića, koji je već optužen u predmetu “Kurir” zbog nezakonite uknjižbe nekretnina. On je sporazumom o priznanju krivice koji je potpisao s Tužilaštvom pristao na godinu zatvora i 10.000 KM novčane kazne.

 • Skica na kojoj se vidi parcela 1106
  Skica na kojoj se vidi parcela 1106 Foto: Avaz

Njegova sestra Hrvačić-Karačić 2017. je otvorila advokatski ured i preuzela većinu predmeta advokatskog ureda Esada Hrvačića, koji je likvidiran u septembru 2017. Hrvačić je priznao da je, kako se navodi u optužnici, kao član kriminalne grupe koju je vodio Ismet Hamzić krivotvorenjem dostavnica tuženim strankama učestvovao u nezakonitoj uknjižbi nekretnina njegovih klijenata.

Pribavili strankama 7 miliona KM

U predmetu „Kurir” Tužilaštvo KS je optužilo 11 osoba zbog nelegalnih radnji kojima su ishodili 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu. 

Optužnica je potvrđena protiv Ismeta Hamzića, Samine Skopak, Esada Hrvačića, koji je priznao krivicu,  sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Milene Rajić, Tanje Jović, Branke Husanović, Zaima Spahovića, Muamera Pite, Mirsade Alić, stručnog saradnika advokata Hrvačića Elmina Džine te Pere Vukovića.

Navedeno je da se Esad Hrvačić udružio sa sudskim kuririma Spahovićem i Pitom te stručnim saradnikom Džinom. Tako su ishodili donošenje 18 nezakonitih presuda. Osumnjičeni su pribavili sebi imovinsku korist u iznosu od blizu 200.000 KM, dok pribavljena korist strankama advokata zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od sedam miliona KM.

Advokat Hamzić i sutkinja Rajić optuženi su i u predmetu „Pravda“, u kojem se sudi Aliji Delimustafiću, također za nezakonito knjiženje nekretnina.

Tošić: Zahtjev za brisanje nismo razmatrali

Ekrem Tošić, šef Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Sarajevu, potvrdio je jučer za „Avaz“ da je prošle godine advokatica Galiba Hrvačić-Karačić u ime firme „Higijena“ Sarajevo podnijela zahtjev za brisanje državnog vlasništva i izmjenu naziva firme nad parcelom 1106. 

No, kako je rekao, pregledom spisa utvrđeno je da je advokatica odustala od brisanja državnog i pretvorbe na privatno zemljište.

- Znači, mi zahtjev za brisanje državnog zemljišta nismo ni razmatrali, jer se od njega odustalo. Samo je promijenjen naziv firme. Ali, da su ostali pri zahtjevu, mi bismo morali po njemu postupiti. Mi, ustvari, samo provodimo postupak. Pitanje je šta je tu radila Općina Centar, jer mi ne izlazimo na teren niti na lice mjesta - kaže Tošić.

Komentari

NA VRH