REAKCIJE

Pravobranilaštvo preuzelo slučaj Tešanjske ulice

Te parcele su imovina građana i bit će iskorištene za gradnju Prve transverzale, kaže direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić

Tešanjska ulica: Ne radi se ni o kakvom gradilištu, nego o nekategorisanom putu u državnom vlasništvu. Avaz

Piše: S. Muhić

23.9.2019

Nakon što je otkriven kriminalni pokušaj brisanja državnog vlasništva i upisivanja zemljišta na kojem se nalaze dijelovi ulica Tešnjska i Halida Kajtaza u centru Sarajeva na privatnu firmu „Higijena“ d. o. o. Sarajevo, reagirali su i iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Zemljišne knjige

Kako saznaje „Dnevni avaz“, Zavod je Kantonalnom pravobranilaštvu već uputio zahtjev da se sporna parcela na kojoj se nalaze ulice Tešanjska i Halida Kajtaza u konačnici dovede u vlasništvo Kantona Sarajevo, a u interesu izgradnje Prve transverzale.

Direktor Zavoda Mirza Hulusić potvrdio nam je da ima informacije da je Pravobranilaštvo hitno reagiralo i već počelo prikupljati dokumentaciju i braniti državnu imovinu od otimačine.

Faksimil dopisa koji je Zavod za izgradnju poslao Pravobranilaštvu KS. Avaz

- Za cijeli slučaj saznali smo prošle sedmice. Zavod je 2018. godine uputio poziv strankama da se jave za sporazumni otkup imovine u procesu eksproprijacije za izgradnju Prve transverzale. U međuvremenu, pokrenut je i proces harmonizacije u Zemljišnoknjižnom odjeljenju Općinskog suda, odnosno proces usklađivanja podataka iz katastra i zemljišnih knjiga.

Taj nas je proces harmonizacije potpuno zaustavljao u našoj namjeri da proglasimo javni interes na tom dijelu trase, pa smo u više navrata tražili od Ministarstva pravde da nam posreduje da se obustavi harmonizacija kako bismo mi mogli brže raditi. To nam je nedavno i udovoljeno te smo, analizirajući dokumentaciju, došli do ovih informacija – rekao je Hulusić.

Hulusić: Reagirali smo odmah. Avaz

Kako je dodao direktor, parcela 1202/7 čiji je sastavni dio i parcela 1106, u kopiji katastarskog plana upisana je kao nekategorisani put.

- Uvidom u Zemljišnu knjigu vidjeli smo da je u B-listu kao nosilac prava raspolaganja upisano preduzeće „Higijena“, dakle ne staro preduzeće koje je privatzirano, nego nova firma koja je pravni sljednik. Istražili smo naše dokumente i one koje je sudu u procesu harmonizacije dostavila ta firma. Ono što smo mogli zaključiti jeste očigledno neslaganje katastra i zemljišnih knjiga, kao i to da je bilo pokušaja da se u procesu harmonizacije „Higijena“ upiše u B-list kao nosilac prava raspolaganja i da potom dođe do brisanja državne svojine – istakao je Hulusić.

Na osnovu te informacije, navodi on, Pravobranilaštvu su uputili hitni zahtjev za postupanje u ovom predmetu.

- U međuvremenu smo tražili svu dokumentaciju od Agencije za privatizaciju da provjerimo šta je ulazilo u početni bilans prilikom privatizacije preduzeća. Počeli smo istraživanje predmeta u vezi s eksproprijacijom Tešanjske ulice iz 1983. te osnova upisa “javnog i nekategorisanih puteva” u katastarskom operatu na parceli 1202/7. Sve s ciljem da pomognemo našem pravobranilaštvu. U scenariju u kojem je dio parcele zaista privatiziran smatram da je to bio veliki propust, jer se radilo o nekategorisanom putu.

Druga mogućnost je da ta parcele nije privatizirana, ali je onda propust Općine, koja posebnim rješenjem nije ranije uredila ovu stvar, pa ostaje nejasno zašto se barem u procesu harmonizacije nisu javili da privedu ovu stvar u korist države, da se trećem licu ne otvori prilika da se upisuje kao vlasnik – naglasio je Hulusić.

Buduća cesta

U procesu eksproprijacije i otkupa imovine od preduzeća „Higijene“, za potrebe izgradnje Prve transverzale, tvrde iz Zavoda, nisu ni tretirali parcele na kojima se nalaze ulice Tešanjska i Halida Kajtaza.

- Zavod tu imovinu nema namjeru plaćati nikome. To je državno, ostat će državno i bit će iskorišteno za gradnju Prve transverzale – istakao je Hulusić.

Parcela podijeljena

- Sadašnji problem mogao je nastati i zbog činjenice da je parcela 1106 integralno bila u bilansu privatizacije, pa je po Uredbi o upisu u javne knjige nekretnina i prava nekretnina u postupku privatizacije privatizirani dio parcele dobio novu oznaku 2884 i kao takav upisivan rješenjem Općine kao vlasništvo “Higijene”. Put je ostao kao parcela 1106, jer “Higijena” s danom 5. 4. 1992. nije bila savjesni posjednik ovog puta, kako je to predviđeno Uredbom. Imamo rješenja Općine Centar u kojima takva naznaka postoji – tvrdi direktor Mirza Hulusić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.