ZENICA Nakon propadanja 3,5 tone doniranog kurbanskog mesa

MUP ZDK provodi istragu, korisnici razmišljaju o odlasku iz Doma za stara lica

U skladu sa našim nadležnostima bit će poduzete mjere i radnje u smislu postupanja po nalogu i vršenja potrebnih provjera

D. Pašalić / Avaz. ba
25.09.2019 06:57

Nakon što je novinar “Dnevnog avaza” otkrio skandal s propadanjem 3,5 tona kurbanskog mesa u zeničkom Domu za stara lica, koje se, nesavjesnim radom direktora Kemala Efendića, ucrvalo, a potom nedekvatno zbrinulo, Tužlaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) aktivno provodi istragu.

Opširni nalog

- Radi provjere navoda natpisa “Dnevnog avaza”, kao i potvrđivanja činjenica iz iskaza svjedoka, izdat je opširni nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) ZDK za poduzimanje predistražnih radnji i prikupljanja dokumentacije - kaže Mirna Poljac, portparol Tužilaštva. 

Aldina Alić, portparol MUP-a ZDK, u izjavi za "Avaz" kaže da su jučer zaprimili nalog Tužilaštva.

- U skladu s našim nadležnostima bit će poduzete mjere i radnje u smislu postupanja po nalogu i vršenja potrebnih provjera, a kako bi se utvrdile sve činjenice koje su u vezi s ovim slučajem – ističe Alić.

Naime, donirano kurbansko meso najprije se skladištilo u Žepču i Zavidovićima, zajedno sa svinjskim, gdje se pokvarilo. Tona mesa bačena je odmah u Žepču, a 2,5 tona je iz Žepča transportirano u hladnjaču u Gorici, kako bi se pokušalo spasiti. Ali, već pokvarenom i pozelenjelom mesu nije bilo spasa.

Šokantno je i to da je meso transportirano vozilom Hitne pomoći Doma koje je donirano ovoj ustanovi iz Italije, ali i još jednim kombijem kojeg je direktor iznajmio za potrebe transporta pokvarenog mesa, o čemu svjedoči fotografija, iako negira da su mu propale tone mesa, a on ih je lično prevozio u Goricu.

Odlukom Efendića, meso je, zatim, sakriveno, odnosno, zakopano na deponiji smeća na Mošćanici kod Zenice, na dvije lokacije. Budući da je Efendić Upravnom odboru (UO), kako nam je potvrdila Jadranka Mikić, predsjednica UO, prezentirao stanje na papirima kao da ne nedostaje ni kilogram mesa, novinar “Avaza” pronašao je sve tri lokacije i zakopano ucrvalo meso.

Pohvalno je i to kako je nadležna inspekcija u Žepču, prvi radni dan nakon objave “Avaza” o mesu koje na obali rijeke prijeti zarazi stanovništva u Želećoj kod Žepča, obišla teren i utvrdila postojanje animalnog otpada klaoničkog porijekla, oko 150 kg.

- Činjenično stanje je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Odluke o održavanju čistoće i komunalnog reda – kažu iz inspekcije.

Za razliku od žepačke, zenička inspekcija još nikada nije obišla lokalitete kod Zenice gdje je meso, u kurbanskim kesicama i najlonskim vrećama s čitavim ovcama, bačeno i, također, predstavlja opasnost po zdravlje mještana.

Brojna ogorčena javnost očekuje da Efendić još danas, zajedno s Upravnim odborom na čelu sa Mikić, podnese ostavku, makar iz moralnih razloga.

Posebno je alarmantno da je već jedan korisnik napustio ovu i prešao u drugu ustanovu, a inače je godinama bio njen korisnik. Čak je, pričaju nam i tvrde uposlenici Doma, vlastitim sredstvima i naporima uređivao dvorište doma. Ali, kako tvrde uposlenici, zbog svih dešavanja oko kurbana odlučio je spakovati kofere i napustiti Dom.

Nepopunjeni kapaciteti

Alarmantno je da i ostali korisnici u Domu, tvrde uposlenici, pogođeni dešavanjima u vezi s propadanjem mesa i maćehinskim odnosom direktora spram donacijama, navodno razmišljaju da napuste ovu ustanovu, čiji kapaciteti, ionako, nisu popunjeni.

Pravnik se oglušio o zakon

Inače, novinar “Avaza” još 17. septembra poslao je upit direktoru Efendiću, na koji nikada nismo dobili odgovor.

  • Mail na koji nikad nismo dobili ugovor
    Mail na koji nikad nismo dobili ugovor Foto: (Avaz)

Iako magistar pravnih nauka, direktor se i u ovom, baš kao i u slučaju s neadekvatnim zbrinjavanjem mesa, ponio neodgovorno te oglušio na Zakon o slobodi pristupu informacija.

Efendić ne boravi u kancelariji

Kako saznajemo od uposlenika, Efendić, navodno, rijetko boravi u svojoj kancelariji kako bi izbjegao medije. Krišom dolazi i odlazi s posla, kako ne bi naišao na rijetke novinare koji prate ovaj slučaj.

Podsjećanja direktora radi, novinar “Avaza” posjeduje snimak razgovora od 13. septembra u kojem mu priznaje propadanje mesa.

Komentari

NA VRH