REAKCIJE Predsjednik SDPBiH

Nikšić: Ukoliko su informacije o Enveru Zorniću istinite, bit će isključen iz SDP BiH

Avaz.ba
25.09.2019 15:43

Nikić: Nulta tolerancija prema osuđenima za ratne zločine

Foto: Avaz

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, povodom medijskih natpisa da je Enver Zornić, direktor KJKP Toplane Sarajevo i član SDP BiH, optužen za ratne zločine, rekao je kako je oduvijek bilo jasno da SDP BiH ima odnos nulte tolerancije prema osobama osuđenim za ratne zločine.  

- Nemam nikakve dileme i o tome sam često govorio da svako od nas nosi odgovornost za svoje postupke, ali da kao javne ličnosti moramo voditi računa da čuvajući svoj obraz čuvamo i obraz i ugled SDP-a. Znao sam da je Enver Zornić kao i brojni drugi bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine, da je bio i jedan od komandanata, ali za konkretne stvari koje mu se stavljaju na teret nisam znao. Ukoliko se ovo što je objavljeno pokaže tačnim ovakve osobe ne mogu obnašati nikakve političke funkcije u ime SDP-a BiH, unutar partijskih struktura, niti mogu biti članovi partije. Smatram da principijelnost u politici nema cijenu i za nas u tom smislu ne postoje iznimke. Jednako ćemo se odnositi i prema ovom i nekom drugom sličnom slučaju - saopćio je Nikšić.  

On ističe da će, ukoliko se informacije objavljene u medijima potvrde kao istinite, zatražiti  od Envera Zornića da podnese ostavku ili njegovu smjenu sa pozicije generalnog direktora Toplana, a Enver Zornić će također biti isključen iz SDP-a BiH.

- Kao i svakome drugome i Enveru Zorniću treba omogućiti pravo da iznese svoju odbranu, mogućnost da demantira iznesene optužbe i da dokaže svoju nevinost. Do potpunog rasvjetljavanja ovog slučaja on se mora povući s ove pozicije. Ukoliko izostane demantij, njegovo imenovanje će biti ogromna greška svih nas u SDP zbog koje se, u tom slučaju, želim izviniti svim građanima Bosne i Hercegovine, porodicama žrtava i kompletnoj javnosti“, navodi predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić. 

NA VRH