IZBORI 2023.

Ovo su novi načelnici u BiH

Izbori su održani u Vogošći, Tuzli, Bihaću, Srebreniku, Zvorniku i Bratuncu

Adnan Bijelić - Avaz
Elvedin Sedić - Avaz
Midhat Hasanović - Avaz
Zijad Lugavić - Avaz
Lazar Prodanović - Avaz
+1
Danijal Hadzovic

5.2.2023

U šest općina i gradova u Bosni i Hercegovini večeras su održani izbori na kojima su građani birali načelnike i gradonačelnike.

Izbori su održani u Vogošći, Tuzli, Bihaću, Srebreniku, Zvorniku i Bratuncu.

SDA izgubila 3 od 4 općine

U Vogošći je u utrci za gradonačelnika pobijedio kandidat SDA Migdad Hasanović. On je do sada osvojio 5.228 glasa dok je njegov protukandidat Adnan Šerak (NiP) osvojio 2.949 glasova.

U Općini Srebrenik u utrci za načelnika pobijedio je Adnan Bijelić, kandidat trojke (SDP, NiP i NS). Bijelić je, prema nepotpunim rezultatima osvojio 200 glasova više od Nermina Tursića iz SDA.

SDA je izgubila i Grad Bihać. Kandidat Pomaka Elvedin Sedić naslijedit će svog stranačkog kolegu Šuhreta Fazlića. Sedić je u tijesnoj utrci pobijedio kandidata SDA Hamdiju Abdića Tigra. Nakon vodstva u prvih pola sata za gradonačelnika Bihaća, Hamdija Abdić Tigar, kandidat SDA je izgubio vodstvo. U utrci su još bili Adnan Habibija iz SDP-a, te dva nezavisna kandidata Damir Đug i Amarildo Mulić.

Bez promjene

U Tuzli, nakon odlaska Jasmina Imamovića, načelnika će i dalje imati SDP. Kandidat ove stranke Zijad Lugavić prema neslužbenim rezultatima ubjedljivo osvojio je oko 8.609 glasova. odnosno 48 posto.

Drugi je Mirnes Ajanović (BOSS) sa osvojenih 5.678 glasova ili 31,6 posto.

Pored Lugavića i Ajanovića, građani su još mogli glasati za nezavisne kandidate Derviša Čičku i Halida Žigića, kao i za Omera Berbića, kandidata Naše stranke.

U Tuzli je izlaznost bila najmanja. Do 15 sati, pravo glasa je iskoristilo 18.474 birača, odnosno 16,84 posto.

Pobjeda kandidata SNSD-a

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik čestitao je kandidatima svoje stranke Lazaru Prodanoviću pobjedu na izborima za načelnika Bratunca i Bojanu Ivanoviću za gradonačelnika Zvornika. Inače, Prodanović je već proglasio pobjedu.

On je rekao da su glasovi prebrojani sa 27 od ukupno 32 redovna biračka mjesta i da je njegov protivkandidat na samo dva biračka mjesta dobio pet glasova više od njega.

- Ova pobjeda je apsolutna i bez glasova putem pošte i bez glasova u odsustvu", rekao je Prodanović obraćajući se u izbornom štabu SNSD-a u Bratuncu.

Prodanović je zahvalio svim stanovnicima Bratunca koji su mu na izborima ukazali povjerenje, ali i onima koji nisu glasali za njega.

- Budite uvjereni, biću načelnik opštine svakog građanina bez obzira na razliku", rekao je Prodanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.