ŠOKANTNO

Migranti optužuju: Policija nas je žigosala

Do medija su dospjele fotografije mladića koji tvrdi da su ga u Hrvatskoj pržili vrućim željeznim štapom

Slika koja izaziva šok i nevjericu. Avaz

Piše: S. Kurt / Avaz.ba

25.9.2019

Stravične slike navodne brutalnosti nad migrantima  preplavile su jučer portale.Nije ovo prvi put da gledamo nasilje, za šta migranti optužuju hrvatsku policiju, ali  najnovije slike svjedoče o užasima i neljudskosti koja se rijetko viđa.

Užas u stanici

- Policija je uhvatila nas desetak u Hrvatskoj, odvela nas u policijsku stanicu. Jednu po jednu osobu vodili su u zasebnu sobu. Na ruke su nam stavili lisice. Četiri policajca su nas kažnjavala. Najprije su nas udarali nogama, a zatim su nam pržili noge vrućim željeznim štapom - svjedočanstvo je migranta koje su objavili hrvatski portali.

Ovaj migrant  trenutno je u Krajini, portalima je dostavio fotografiju spržene desne noge, kao i nalaz doktora iz ambulante u Bosanskoj Krupi, odakle je upućen na Hirurgiju Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.Incident se dogodio početkom septembra.

- Događaju se razne vrste povreda. Bude tu svega. Svega sam se nagledao – kazao je jučer za „Avaz“ dežurni hirurg iz KB u Bihaću (ime i prezime poznati redakciji).

On dodaje da na Odjelu hirurgije migranti najčešće i traže pomoć.

- Najčešće su to povrede od udaraca, ubodne rane, podljevi... Nisam imao slučaj o kojem govorite, prženje vrućim predmetom, ali nisam iznenađen, ovdje je, otkako su migranti došli, bilo raznih vrsta povreda – dodaje on.

Nalaz iz Doma zdravlja Bosanska Krupa. Faksimil

Dužnost doktora

Ističe i kako je, kao doktor, dužan da u nalaz upiše i ko je migrantu nanio određenu povredu ili ranu.

- Događaju se obračuni između grupa, ali ima slučajeva, i mi to moramo upisati, gdje se žale da su pretučeni ili na drugi način povrijeđeni u Hrvatskoj, gdje su ih maltretirali policajci. Nije naše da utvrđujemo je li to ili nije tačno – dodaje hirurg.

Mladi migrant, koji je medijima dostavio slike spržene noge, trenutno se nalazi u kampu „Bira“ u Bihaću. Nasilje je prijavio IOM-u.

Preminuo nesretni Ali

Facebook stranica “Border no good” objavila je i da je preminuo mladić Ali, kojeg je prošle zime s granice protjerala hrvatska policija nakon što mu je oduzela cipele pa se bosonog vraćao po snijegu u kamp u BiH.Po povratku je odbio otići u bolnicu da mu amputiraju nožne prste. Vjeruje se da je zbog šoka i psihički obolio.

Hirurg s kojim smo razgovarali, kaže da mu je ovaj slučaj poznat, ali u ime doktorske etike, nije želio detaljnije govoriti o nesretnom mladiću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.