ODLUKA Poslanik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

Na inicijativu poslanika Arnauta, park u Sarajevu nazvan po heroini Jeleni Vitas

Smatra da će se ovim na najprikladniji način obilježiti 100 godina od rođenja Jelene Vitas

Avaz.ba / Fena
25.09.2019 17:52

Damir Arnaut

Foto: Avaz

Poslanik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut pozdravlja odluku Skupštine Kantona Sarajeva da podrži njegovu inicijativu da se park u sarajevskoj općini Centar nazove po Jeleni Vitas, sarajevskoj heroini koja je ubijena u Jasenovcu.

Arnaut smatra da će se ovim na najprikladniji način obilježiti 100 godina od rođenja Jelene Vitas koja je rođena 5. decembra 1919. godine u Sarajevu .

Arnaut je u februaru podnio poslaničku inicijativu da se po Jeleni Vitas nazove park preko puta Bosanskog kulturnog centra, jer se sjedište Ustaške nadzorne službe (UNS) nalazilo u ulici Ćemaluša u zgradi koja gleda na ovaj park. Jelena Vitas je bila zatočena u podrumskim i tavanskim prostorijama, a isljeđivana je u prostorijama na gornjim spratovima, odakle se pruža pogled na park. Ovo je prva usvojena inicijativa koja je upućena u ovom sazivu Parlamentarne skupštine BiH, te prva inicijativa koju je niži nivo vlasti ikada usvojio na prijedlog iz državnog parlamenta. 

Jelena Vitas je bila aktivna u Narodnooslobodilačkom pokretu od početka okupacije Sarajeva 1941. Ustaše su je uhapsile 1942. i mučili i ispitivali u sjedištu Ustaške nadzorne službe (UNS). I pored najstrašnijih tortura, nije odala članove NOP-a, čije je brojne živote time spasila. Sredinom 1943. prebačena je u Jasenovac, gdje je pogubljena krajem 1944. Zbog njenih zasluga u antifašističkoj borbi, po Jeleni Vitas su ime ranije nosili vrtić u ulici La Benevolencija (danas sjedište JU Djeca Sarajeva), te ulica u kojoj je bila njena porodična kuća (danas Tahtali sokak).

Komentari

NA VRH