SARAJEVO

Tužilaštvo KS formiralo predmet "Tešanjska ulica"

Provjerit će kakva je uloga osuđenog advokata Esada Hrvačića u pokušaju da se ukrade državna cesta i prepiše na privatnu firmu

Tešanjska ulica: Uvijek prolazio put. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

26.9.2019

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet koji se odnosi na Tešanjsku ulicu u Sarajevu, potvrđeno nam je zvanično iz ove pravosudne institucije. To znači da je Tužilaštvo KS već odredilo tužioca koji će provjeriti sve navode na drzak pokušaj krađe Tešanjske ulice u Sarajevu i brisanja državnog vlasnišva radi upisa na privatno.

- Formiran je predmet – potvrdila nam je jučer Azra Bavčić, portparol Tužilaštva.

Već osuđen

Tužilaštvu smo poslali upit prije svega da se ispitaju svi navodi kako je moguće da je u cijeli postupak s obilježjima očitog kriminala umiješan advokat Esad Hrvačić, koji je osuđen na godinu dana zatvora upravo zbog nezakonitih knjiženja nekretnina u Sarajevu kako bi  svojim klijentima i sebi ostvario imovinsku korist.


Da je Hrvačić itekako umiješan, potvrdio je i vlasnik firme „Higijena“ Sarajevo Esad Šabanadžović, koji je ovlastio advokaticu Galibu Hrvačić-Karačić, Hrvačićevu rođenu sestru, da podnese zahtjev za brisanje državnog vlasništva nad parcelom 1106, kojom prolazi Tešanjska ulica.

- Ja znam da Galiba i njen brat Esad Hrvačić to guraju da nešto dobiju. On (Esad Hrvačić, op. a.) stoji iza Galibe, ona je tu samo paravan – rekao nam je prije nekoliko dana Šabanadžović, čime je jasno potvrido umiješanost Hrvačića u ovaj postupak.

Slučaj „privatizacije“ dijela Tešanjske ulice u centru Sarajeva otkriven je prilikom eksproprijacije zemljišta na trasi Prve transverzale, buduće saobraćajnice koja bi gradsku jezgru trebala povezati s Vogošćom i autoputem 5C.

U sve su umiješani čelni ljudi „Higijene”, koji su privatizirali nekadašnje državno Preduzeće za ciklonizaciju, topla i hladna kupatila i praonu rublja  “Higijena”.

Iako je iz privatizacije vrlo jasno izuzet dio zemljišta na kojem je uvijek kroz historiju bio put, a današnja Tešanjska ulica, što potvrđuju i najstarije Sarajlije, kao i arhivske fotografije, advokatica firme „Higijena“ Galiba Hrvačić-Karačić 19. septembra 2018. godine od Općinskog suda u Sarajevu zatražila je da se zemljište kojim prolazi ulica briše iz državnog vlasništva i upiše na privatno preduzeće „Higijena“.


Prošle godine

Simptomatično je to što je zahtjev podnesen upravo u trenutku kada je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo počeo aktivnije vršiti postupak eksproprijacije zemljišta za potrebe gradnje Prve transverzale, u šta spada i parcela 1106.

Cijeli postupak sada će istražiti, osim Tužilaštva, i Pravobranilaštvo KS.

Klupko se odmotava


Da cijeli postupak ima obilježja kriminala, potvrdio je uspostavljeni katastar sarajevske Općine Centar iz 1968. godine. Kako smo i objavili, tada je aviosnimkom ustanovljeno da je parcela 1202, na kojoj se nalazi Tešanjska ulica, drušvena svojina.

Ova parcela upisana je kao javni nekategorisani put.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.