BOSANSKI NOVI

Bunić za "Avaz": Ne želimo nuklearni otpad u svom dvorištu

Na taj način bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke

Agan Bunić. Arhiv Avaz

Piše: I. K. / Avaz.ba

27.9.2019

Zbog namjera Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori danas će u Bosanskom Novom biti održan protest građana. 

Iz Skupštine USK ističu kako je ovo prilika da još jednom, putem mirnih protesta, iskažu svoje nezadovoljstvo te rezolutno protivljenje da se u blizini granice BiH formira odlagalište nuklearnog otpada.

- Ovaj problem je aktuelan već 20 godina, nije bilo puno razumijevanja za razgovor i argumente nas kao zainteresirane strane. Ni naši najviši državni organi nisu se dovoljno i pravovremeno bavili ovom problematikom, ali vidjet ćemo šta će biti nakon najavljenog sastanka međudržavnih delegacija Slovenije i Hrvatske, na kojem će se razgovarati o konačnom rješenju budućeg odlaganja nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" - izjavio je za "Avaz" predsjednik Skupštine USK Agan Bunić. 

Ovo je jedan od rijetkih problema oko kojeg se slažu i pozicija i opozicija u BiH. 

- Jedinstveni smo u stavu da ne želimo nuklearni otpad u svom dvorištu, bez obzira na to kojoj naciji pripadamo, kojem entitetu, lokalnoj zajednici s jedne ili druge strane granice - poručio je Bunić. 

Inače, svoje prisustvo najavili su ministrica prostornog uređenja RS Srebrenka Golić, premijer USK Mustafa Ružnić, načelnici općina i građana iz lokalnih zajednica na čijem je području Park prirode "Una" te predstavnici nevladinih organizacija iz Lukavca i Tuzle. 





Logo. Fond za zaštitu okoliša

Protestno okupljanje počinje u 11 sati na Trgu Mladena Oljače, a protestna šetnja planirana je od 12 do 12:30 sati.

Tokom protestne šetnje bit će obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-4 te će biti preusmjeren i posebno reguliran.

Podsjetimo, Trgovska gora nalazi se u neposrednoj blizini Bosanskog Novog i svega 900 metara od zaštićenog područja Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

JER MI JE STALO

Probudimo svijest o zaštiti okoliša 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.