SAOPĆENJE

SDA poziva Fortu i Konakovića da podnesu ostavke: Pokažite minimum odgovornosti

Obojica su u potpunosti kompromitirala funkcije koje obavljaju

Konaković, Forto. Avaz

I. K. / Avaz.ba

27.9.2019

Kantonalni odbor SDA pozvao je premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu i predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića da podnesu ostavke zbog slučajeva ''Zornić'' i ''Bogunić''.

Činjenica da je voljom Fortine vlade za direktora javnog preduzeća imenovano lice koje je osuđeno za najteže zločine tokom rata nanijela je ogromnu štetu ne samo ugledu institucija KS već i ugledu grada Sarajeva, a porodicama žrtava bol. Za to punu odgovornost moraju snositi najodgovorniji ljudi ove vladajuće garniture, a ne da se stvar zataškava kroz fiktivne smjene u nekim nevažnim partijskim komisijama - navodi se u saopćenju KO SDA. 

Kako tvrde, drugi razlog zbog kojeg su Konaković i Forto izgubili sav kredibilitet je svjedočenje njihove ministrice obrazovanja Zinete Bogunić, u kojem je naveden čitav niz protuzakonitih i koruptivnih aktivnosti dvojca Forto-Konaković. Dijelovi tog svjedočenja sadržavaju i elemente krivičnog djela, poput pokušaja pronevjere 500.000 KM javnog novca i narušavanja ustavnog poretka i zakona KS.

Zbog svega navedenog, i budući da je proteklih dana postalo očigledno da su u potpunosti kompromitirali funkcije koje obavljaju, pozivamo Fortu i Konakovića da pokažu minimum političke odgovornosti i podnesu neopozive ostavke - navodi se u saopćenju KO SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.