TUZLA

General Šadić: Ponosan sam na časnu borbu boraca Drugog korpusa

Veterani pronijeli ratne zastave svih ratnih jedinica Drugog korpusa

A. Hadžić / Avaz.ba

27.9.2019

S današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

U Tuzli je danas nizom manifestacija obilježena 27. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije RBiH.

Manifestacija upriličena u dvorani „Mejdan“ u Tuzli započela je postrojavanjem ratnih zastava svih jedinica iz sastava Drugog korpusa, nošenih rukama veterana - dobitnika najviših ratnih priznanja, kao i sinova i kćerki mnogih poznatih boraca koji su život dali za odbranu BiH. Nakon što mu je brigadir Šemsudin Muminović predao raport, prisutnima se vrlo emotivnim govorom obratio ratni komandant Drugog korpusa general Hazim Šadić.


Časna borba

- Kao čovjek i kao komandant, ponosan sam što u našoj zoni odgovornosti nije bilo protjerivanja civilnog stanovništva, nije bilo logora, niti činjenja ratnih zločina. Ponosan sam što u našoj zoni odgovornosti nije bilo sukoba između Armije RBiH i HVO-a, što smo u toku rata očuvali jedinstvo komande . Ponosan sam na časnu borbu naših boraca – kazao je, između ostalog, general Šadić.  

Prisutnima na svečanosti u dvorani „Mejdan“ obratili su se i predsjednik Organizacije RVI TK Fahrudin Hasanović, premijer Vlade TK Denijal Tulumović, ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, te član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Ističući da prisustvuje obilježavanju godišnjice jednog od najvećeg i s pravom se može reći i najorganiziranijeg korpusa Armije RBiH, Džaferović je iskazao ponos na doprinos jedinica Drugog korpusa u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH, kroz čijih je 45 brigada u različitim fazama prošlo oko 168 hiljada boraca. 

Pobjednički mentalitet

- Ovom prilikom želim da istaknem važnost njegovanja pobjedničke dimenzije Armije RBiH i pobjedničkog mentaliteta za koji su nam dale osnov veličanstvene oslobodilačke operacije iz 1994, a posebno 1995. godine. U tom periodu Armija RBiH je dobila sve bitke koje je vodila... U periodu koji je pred nama u najvećem je interesu da krenemo u političko oslobađanje javnog prostora koji je već decenijama kontaminiran retrogradnim politikama i ideologijama. Ovo govorim iz razloga što danas te retrogradne snage žele političkim sredstvima ostvariti ono što nisu uspjele tokom agresije. Pri tome žele izjednačiti odgovornost i reći da smo svi isti. Nismo svi isti ni danas, kao što nismo svi isti bili ni u ratu – poručio je Džaferović.  

U sklopu obilježavanja 27 godišnjice formiranja Drugog korpusa dodijeljena je specijalna zahvalnica Prvom pješadijskom puku OSBiH, dok je premijeru Vlade TK Denijalu Tulumoviću Savez RVI TK dodijelio priznanje „Zlatni znak“.

Ceremoniju obilježavanja godišnjice formiranja Drugog korpusa pratio je i prigodan kulturno-zabavni program koji su izveli članovi KUD-A „Zvonko Cerić" iz Tuzle.


Džaferović: Ne može biti etničkog balansa u procesuiranju ratnih zločina

- Ne može se izjednačiti časna borba za domovinu s pokušajima da se ta domovina uništi i podIjeli. Ne mogu se izjednačiti ni metode borbe. Istina, bilo je pojedinaca, pripadnika Armije RBiH koji su počinili ratne zločine, ali to nije bila metoda naše borbe. Naprotiv, tome smo se sistematski suprotstavljali. S druge strane ubistva, protjerivanje, silovanje, odvođenje ljudi u logore, na kraju i genocid, a mnogi od tih zločina ni do danas nisu kažnjeni, bili su metode agresorskih vojski koje su provođene planski i sistematski. Sve ovo potvrđuju brojne presude domaćih i međunarodnih sudova. Upravo te presude su najbliže istini onome šta se događalo u BiH. Trenutno je na djelu kampanja kojom se, zahvaljujući nečasnim dijelovima bh. pravosuđa, želi izmijeniti istina. Na djelu je pokušaj da nas vještački izjednače... Ne može biti etničkog balansa u procesuiranju ratnih zločina jer ga nije bilo ni u izvršenju ratnih zločina - kazao je, između ostalog, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.