VIŠEGRAD

Višković: Bit će i dalje smjena u preduzećima gubitašima

Gdje god ocijenimo da je ljudski faktor, taj ne može zadržati fotelju, bez obzira na to iz koje stranke dolazi

Radovan Višković. Arhiv

Srna

29.9.2019

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će i dalje biti smjena u javnim preduzećima koja posluju s gubitkom i da niko neće biti zaštićen.

Višković je izjavio da se to odnosi na preduzeća u kojima su gubici posljedica rada menadžmenta ili čovjeka koji upravlja.

- Gdje god ocijenimo da je ljudski faktor, taj ne može zadržati fotelju, bez obzira na to iz koje stranke dolazi. Kao što ste vidjeli u preduzeću ''Šume Republike Srpske'', imali smo smjene, bit će ih i dalje. Nismo štedjeli ni ljude iz SNSD-a, ni ljude iz koalicije - rekao je Višković novinarima u Dobrunu.

On je objasnio da mora doći drugi ako neko ne ispunjava ono što je zacrtano od Vlade Republike Srpske i javnog preduzeća.

Višković je dodao da trenutno ne postoji aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i da još nije usvojen taj njihov izvještaj, jer se čeka formiranje vlasti na nivou Federacije BiH, kao i Vijeće ministara kako bi se uopće krenulo u pregovore s MMF-om i Svjetskom bankom.

Premijer Višković je rekao da je njegov zahtjev da se prvo rješavaju problemi u zdravstvu Republike Srpske, a drugi u javnim preduzećima, te podsjetio na nedavni sastanak s rezidentnim predstavnikom MMF-a za BiH.

- Oni su se saglasili sa mnom. Čak sam rekao, ako budemo čekali još neodređeno vrijeme na formiranje Vlade FBiH i Vijeća ministara, možemo li mi krenuti kao Republika Srpska u aranžman s MMF-om i da mi naše probleme rješavamo i da ne čekamo druge. Njihov odgovor je bio da se nadaju da će se brzo formirati i druga dva nivoa vlasti - naveo je Višković. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.