REAKCIJE

Nastavnica Pelidija o fotografijama sa šajkačom: Moj otac je dva puta ranjen u agresiji na BiH

Ograđujem se od svake vrste mržnje i nasilja prema bilo kome

Dijana Pelidija. Facebook

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

29.9.2019

Fotografije s šajkačom na glavi i neki sporni komentar nastavnice Osnovne škole "Čengić-Vila 1" Dijane Pelidije izazvale su pravu buru u medijima i na društvenim mrežama, 

Zbog svega, ova nastavnica odlučila je putem našeg medija obratiti se javnosti i objasniti kako je došlo do svega.

Njenu reakciju prenosio u cijelosti: 

- Dragi ljudi,

nisam planirala biti javna ličnost, a sada, po svemu sudeći, moram da se obratim ljudima. U ovom obraćanju imam namjeru donekle javnosti objasniti ko sam ja (a nisam niko) te koje sam zapravo od dijelova danas objavljenog „kolaža“ javno postavila, a koje ne. Ali, prvenstveno mi je namjera još jedanput se izviniti svim prijateljima i poznanicima, ali i široj javnosti, koje je današnji događaj poremetio.

Slika sa šajkačom je nastala na vikendu u Beogradu. Tada sam u ZATVORENU chat grupu od 8-10 poznanika poslala spornu fotografiju. Svojim poznanicima sam napisala kako se u centru Beograda pored Željezničke stanice javno prodaju ovakvi simboli i javno veličaju ratni zločinci, a „oni će prije nas u EU“. Dakle, fotografija je imala sasvim drugačiju konotaciju nego što se sada želi prikazati, a i NIKADA nije postavljena javno na mom ili nečijem profilu. 

Ostale objave koje se mogu pročitati na „kolažu“ su bile javne. Ona koja je po mojoj procjeni najspornija se tiče nažalost pretučene majke i kćerke u Kiseljaku. Taj javni komentar od prije preko dvije godine na nekom javnom portalu se nadovezuje na komentare drugih sudionika u tadašnjoj raspravi. Postavilo se tada pitanje da li se uopšte djeca trebaju pokrivati ili ne. Ja sam iznijela svoj stav protiv jer djeca nisu seksualni objekti i da ih ne treba skidati niti pokrivati već adekvatno zaštititi. Već tada je moj komentar bio pogrešno shvaćen te sam ga obrisala tačno 50 minuta nakon objavljivanja. Konačno, komentar koji se tiče netačne činjenice da su „sve Bošnje nastale od Srba“ nije moj stav, već je stav koji zastupaju srpski nacionalisti, a takvog jednog nacionalistu, koji je vrijeđao sve Bošnjake, sam na ironičan način htjela isprovocirati u tom komentaru. Dakle, to nije moj stav nego ironija. U prilog tome vam šaljem svoje komentare sa drugih diskusija.

Potičem iz bošnjačke porodice. Otac mi je ranjavan dva puta u toku agresije na BiH. Bila sam dijete opkoljenog Sarajeva i provela sam rat u Aerodromskom naselju, na Dobrinji, u Hrasnom i na Marijin Dvoru. Majka mi je pokrivena i dva puta je obavila Ummru. Ne bi trebalo zanimati nikoga kakva je moja porodica, ali pošto svi danas „znaju“ kakva sam ja, evo prilike da me upoznaju barem malo. Supruga sam i majka. Moje dijete maksuz svoje nane posjećuje svaki bajram u posebno pripremljenoj haljinici i čeka svoje poklone i bajrambanku. Radim kao pedagog u produženom boravku. 

Volim previše otvoreno (sada to znam!) da pričam o temama na koje naš narod reaguje osjetljivo. Više sigurno neću. Ali svoje stavove o bilo čemu NIKADA nisam dijelila ni sa djecom ni sa njihovim roditeljima, a kamoli nametala. Čak ni o tome, koje su sveske i olovke najbolje za njihovu djecu. Mnogi komentarišu danas da sam se „prepala za posao“, da sam „Srpkinja“, „četnikuša“ i slično. Nisam Srpkinja niti četnikuša, a za posao bi se svako prepao, zar ne?! Spremna sam preuzeti svu odgovornost koja je zakonom propisana, ako se ustanovi da sam prekršila zakon, a smatram da nisam. Ovim putem se zahvaljujem i Krim-policiji na profesionalnosti i pruženoj podršci.

Niko nikome ne smije da brani bilo šta, pa ni ja nikome ne branim, čak i kada se ne slažem. Također, svako ima pravo da razmišlja na način na koji hoće. Država je dužna da zaštiti svakog građanina i građanku. Ograđujem se od svake vrste mržnje i nasilja prema bilo kome. Ja volim ljude, a posebno djecu, bila Japanci, Bošnjaci ili bilo ko. Činjenica je i to da je ovo što je danas objavljeno i smišljeno od strane loših ljudi iskrivljeno i netačno - napisala je Pelidija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.