RAZGOVOR Novi direktor, govori za “Dnevni avaz”

Pašić: Spasit ćemo zenički rudnik

Imperativ je povećanje proizvodnje i smanjenje troškova

D. Pašalić
01.10.2019 06:43

Rudnik u Zenici od sutra ima novu Upravu

Foto: Avaz

Nakon što je Nevzet Vrškić, zbog problema s isplatama plaća, toplih obroka, blokade računa i bunta rudara podnio ostavku na mjesto direktora Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica zajedno s članovima Upravnog odbora, za novog direktora imenovan je Edin Pašić.

Iako će sjesti na vrlo vruću stolicu, direktor je optimista. U prvom razgovoru za medije Pašić je za “Dnevni avaz” govorio koji će to biti njegovi prioriteti u radu, kako komentira pitanje upitnosti postojanja tri jame u Zenici i sve učestaliji neposluh zeničkih rudara.

Direktorsko mjesto Pašić će zvanično preuzeti 1. oktobra te će se odmah početi  aktivno baviti pitanjima proizvodnje.

  • Pašić: Neće biti  novih zapošljavanja
    Pašić: Neće biti novih zapošljavanja Foto: Avaz

Pitanje struke

- Matematika je tu jasna. Prioritet će biti  povećanje proizvodnje i smanjenje troškova kako bismo rudnik doveli na zdrave grane i  mogli živjeti od svoga rada. To će, smatram, za početak biti dovoljno. Na taj način spasit ćemo rudnik u Zenici – kaže Pašić.

Upitan da prokomentira dešavanja u vezi s  upitnosti postojanja tri jame u Zenici (Raspotočje, Stara jama i Stranjani, op. a.), novoimenovani direktor ističe da se, prije svega, mora slušati struka.

Raspodjela radnika

- Tamo gdje struka kaže da se može raditi u jami i da se može održati sama svojom proizvodnjom, tu ćemo jamu pokušati spasiti. Sve je do struke – govori on.

Kada se radi o  zapošljavanju novih radnika, što je bio zahtjev Sindikata, posebno u Stranjanima, Pašić je kazao da  trenutno ne računaju na novu radnu snagu.

- Gledat ćemo da preraspodjelama trenutnu radnu snagu iskoristimo maksimalno. Dakle,  gdje se eventualno ukaže potreba da bi neki ljudi bili produktivniji, gledat ćemo da ih tamo preraspodijelimo. Dakle, trenutno neće biti zapošljavanja nove radne snage – otkrio je Pašić.

Pašić je u zeničkom rudniku zaposlen od 2008. godine u Službi za pravne poslove

Komorati na prvom mjestu

- Meni kao direktoru komorati će, svakako, biti na prvom mjestu. Učinit ću  sve ono što je u skladu s mojim nadležnostima kako bi rudari bili zadovoljni – poručio je Pašić.

NA VRH