ŠIROKI BRIJEG

Čović: Blizu smo kompromisa o formiranju Vijeća ministara BiH

U narednih deset dana još jedan sastanak sa SDA

Dragan Čović. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

2.10.2019

Razgovori koje vodimo posljednjih dana ukazuju na to da će se naći kompromis da Vijeće ministara BiH, pa time i Parlamentarna skupština BiH, profunkcionira, izjavio je danas u Širokom Brijegu Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Dodao je kako "nema nijednog razloga da to ne uradimo, a da ova politička nadmudrivanja koja smo lagano opteretili nekim drugim temama ostavimo".

- Činjenica je da ćemo ovih dana imati uspostavu institucija Europske unije, čuli ste već da se razmišlja da se da ovaj prvi pristup uključenja u raspravu u sustav Europske unije i Albaniji i Makedoniji, mi smo s tim računali ima godinu dana, drugim riječima, da se razumijemo, bojim se da, ako Bosna i Hercegovina to propusti, onda smo u velikim problemima i nitko nam ništa neće pokloniti, a od nas se traže mrvice, dajte da napravimo vlast - rekao je Čović.

Stoga, naglasio je, vjeruje da je to dobar motiv za uspostavljanje vlasti ne samo na državnom nego i na drugim nivoima.

- Treba nam još malo truda i međusobnog povjerenja i razdvajanja bitnih primarnih stvari koje danas trebaju za realan život da ljudi ostaju ovdje i da vide svoju budućnost, a ono što je nadmudrivanje dugoročno da ostavimo za neko drugo vrijeme i neke druge rasprave - poručio je Čović.

Naveo je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da će u narednih deset dana biti održan još jedan sastanak sa SDA, ali i s drugim političkim opcijama.

Za druga pitanja lider HDZ-a BiH nije imao vremena.

Inače, u Širokom Brijegu danas je održan sastanak između članova Udruženja poslodavaca FBiH i predsjednika HDZ-a BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.