REAKCIJE

Mijatović: Hoće li brutalnost postati praksa u gradu na Vrbasu?

Fizički napadnuta poznata banjalučka advokatica Meliha Filipović

Mijatović: Osudio napad. Arhiva

Avaz.ba

3.10.2019

Nakon što je "Avaz" objavio vijest da je počasni predsjednik Advokatske komore RS Jovan Čizmović ošamario uglednu advokaticu Melihu Filipović, reagirao je i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a iz Banje Luke.

- Samo nekoliko dana nakon napada banjalučkog advokata na svoju suprugu, u utorak se u Banjoj Luci dogodio incident, gdje je fizički napadnuta poznata banjalučka advokatica Meliha Filipović. Gospođa Meliha je u penziji i starije je životne dobi te je taj napad mogao završiti i fatalnije! 

Još je frapantnija činjenica da ju je fizički napao kolega, i to počasni predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Jovan Čizmović.

Hoće li ovo postati praksa u gradu na Vrbasu? 

Praksa u kojoj nemamo pravo na mišljenje, rad i gdje će žene biti brutalno napadane, psihički i fizički, pa čak i od kolega, i to onih koji bi morali biti uzor kako po pitanju provođenja pravde i zakona, tako i po pitanju ugleda u poslu koji obavljaju.

Hoće li i ovaj napad na još jednu ženu na radnom zadatku proći neopaženo i neprimijećeno od medija, građana, pa i same Advokatske komore? 

To da živimo u zemlji u kojoj postoje povlašteniji i u kojoj zakon nije isti za sve, znamo, ali da oni koji poznaju zakon i koji bi ga morali poštivati više od bilo kojeg drugog građanina, zanemaruju advokatski kodeks, to sad saznajemo!

Hoće li i ovaj napad na ženu, koja je samo obavljala svoj posao, proći neopaženo i bez osude javnosti, zavisi i od nas samih! 

Jovan Čizmović je moćnik ovog grada, koji smatra da će i ovaj sramni čin proći nekažnjeno.

Tražim hitnu reakciju advokatskih komora Republike Srpske i Federacije BiH, tražim hitnu reakciju međunarodne zajednice, tražim oduzimanje, bez odgađanja, advokatske licence Jovanu Čizmoviću. 

Ovaj sramotni čin, gdje je brutalno fizički napao svoju kolegicu i, sa 85 godina, najstarijeg advokata u BiH, ženu koja je u Banjoj Luci sinonim časti, i advokatske i ljudske, ne smije proći nekažnjeno. Pozivam sve advokate u BiH da stanu u odbranu časti svoje profesije, ali i ove sjajne žene, koja je u poznim godinama u svom gradu doživjela ovakav napad.  

Također, pitam sve političke partije u Banjoj Luci zašto šute o ovome i zahtijevam od njih da javno osude ovaj brutalni i necivilizacijski čin - navodi se u saopćenju kojeg potpisuje potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.