ODLUKE

Džindić: Vlada FBiH podržavat će gradnju Bloka TE Banovići

Džindić: Vlada dala odobrenje za prijem 141 radnika u RMU "Banovići". Fena

Avaz.ba

3.10.2019

- Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici primila k znanju Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realiziranim aktivnostima za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići - Blok 1-350 MW te zadužila Nadzorni odbor i Upravu da nastave aktivnosti za finansiranje i gradnju tog bloka.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu da je Vlada FBiH time "otklonila" medijske špekulacije da ne želi graditi taj blok. 

- Vlada će podržavati gradnju, samo nije sve do nas - poručio je ministar Džindić.

Istakao je da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije danas predložilo kratku informaciju o tom projektu te zaključcima definiralo određene aktivnosti. 

Podsjetio je da je Rudnik mrkog uglja "Banovići" do sada pokrenuo niz aktivnosti na gradnji Bloka 1-350 MW, a koje se vode još od 2008. godine.

Istakao je da su donijeli 13 akata na osnovu kojih je pokrenut određeni broj aktivnosti te pribavio 40 različitih dozvola, a da među njima ima i nekih koje su istekle i koje treba obnoviti.

Dodao je da je Vlada FBiH u tom procesu donijela i usvojila 11 dokumenata, odluka i zaključaka, a Parlament Federacije BiH devet dokumenata. Također je naglasio da je Vijeće ministara BiH donijelo dva pisma podrške za gradnju tog bloka.

Ministar Džindić je istakao i da se RMU "Banovići" zvanično obratio resornom ministarstvu za prijem 152 radnika te da je Vlada FBiH danas na sjednici dala saglasnot za prijem 141 radnika, a odbila za njih 11.

Također je istakao da je Federalno ministarstvo zaprimilo akt od Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a zatim i od Uprave društva da je proces pokretanja stečaja Vitezita zaustavljen, iako je Vlada dala saglasnost za to na zahtjev Uprave.

Pošto nije pokrenut stečaj, ministar je kazao da imaju problem sa agencijom koja radi zaštitu i čuvanje kompletnog inventara, a posebno dijela koji je riskantan, a to je eksplozivni materijal.

Naglasio je da je Vlada danas zadužila resorno ministarstvo da putem zahtjeva prema Ministarstvu finansija traži iznos od 60.000 KM iz tekućih rezervi, a zatim ta sredstva dodijeli Općini Vitez jer su blokirani računi firme Vitezit.

- Općina će ta sredstva upaliti zaštitarskoj agenciji koja će do zvaničnog stečajnog postupka nadzirati inventar - zaključio je ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.