BIJELJINA

Borenović: Prekinuti s mrcvarenjem političke scene u BiH

Za godinunisu uspjeli formirati Vijeće ministara

Borenović: Blokada bilo koje institucije je glupost koja najviše šteti onima koji se zaklinju u pojedine institucije. Lj. Lj.

Lj. Lj.

7.10.2019

Lider PDP-a Branislav Borenović danas je prisustvovao sjednici Regionalnog odbora PDP-a u Bijeljini. Borenović je medijima komentirao aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i neformiranje Vijeća ministara BiH.

- Godinu nakon općih izbora u BiH još nema novog saziva Vijeća ministara, Parlament ne radi, što pokazuje neodgovornost tri političke partije, navodnih pobjednika izbora, kako se nazivaju, SNSD-a, SDA i HDZ-a - izjavio je lider PDP-a.

Borenović je naglasio da je blokada bilo koje institucije glupost i da najviše šteti onima koji se zaklinju u pojedine institucije.

- Za godinu  nisu uspjeli formirati Vijeće ministara, a taj proces su uspješno započeli izborom delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, izborom Kolegijuma oba doma u Parlamentu BiH, sastavljenom od ove tri političke partije. Podijelili su sve fotelje koje su im bile na raspolaganju. Još nema Vijeća ministara BiH i na njima je isključiva odgovornost. Mi ih pozivamo da završe taj posao, te da prekinu s mrcvarenjem političke scene u ovoj zemlji. Ako su već pobijedili na izborima, koji su bili prepuni manjkavosti i manipulacija, izbornih prevara, dajte jednom već neka to završe - izjavio je Borenović. 

Lider PDP-a je pojasnio da se kod nekih ministara iz HDZ-a, kada treba biti održana sjednica Vijeća ministara BiH, naprasno javljaju gripa, virusne infekcije i stomačni problemi.

- Mislim da nije dobro što SNSD još nije dostavio prijedloge za članove komisija i parlamentarnih tijela u Parlamentarnoj skupštini BiH, u Predstavničkom domu, da na taj način više od 40 sporazuma, najveći broj iz RS, čeka, jer nisu ratifikovani i nisu prošli kroz parlamentarnu proceduru. Jedan dio tih sporazuma tiče se i Bijeljine. Nekoliko sporazuma vezano je za infrastrukturne projekte u Bijeljini, a najveći projekat je zaobilaznica u Doboju, koja košta više od 400 miliona KM. Sve je to na čekanju, jer treba napraviti ugovor o zajmu sa EBRD - istakao je Borenović.

 - Predsjedništvo BiH radi u punom kapacitetu. Sve što je bilo srpskih diplomata, sve su ih smijenili prije isteka mandata, što je ocijenjeno kao velika bruka u tim diplomatskim krugovima u Moskvi, Vašingtonu i Briselu. Povećali su i broj zaposlenih za 20 posto, ali za sve treba da snose odgovornost i da konačno počnu da rade svoj posao - naglasio je Borenović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.