PROJEKTI "Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku“

Štefanek: BiH dobiva oko četiri miliona eura

U BiH će, najavljuje Štefanek, prvi put biti provođen i projekt koji se tiče borbe protiv trgovine ljudima

Fena
09.10.2019 14:45

Štefanek: Zadovoljni smo postignutim

Foto: Avaz

Bosna i Hercegovina će u drugoj fazi zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope "Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku“ dobiti oko četiri miliona eura, što je značajno veći iznos u odnosu na prvu fazu u okviru koje je za reformske procese dobila oko dva miliona eura, izjavio je za Fenu šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu ambasador Drahoslav Štefanek.

On je danas u Skoplju bio učesnik regionalne konferencije kojom je ozvaničen početak druge faze ovog programa vrijedne 41 milion eura kojom će Vijeće Evrope i EU nastaviti podršku reformama iz oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu zapadnog Balkana i Turskoj.

Štefanek ističe da će u okviru druge faze u BiH biti nastavljen rad na programima u kojima su do sada zabilježeni dobri rezultati, naročito u programu koji se tiče obrazovanja. U okviru tog programa izrađen je vodič koji trenutno treba da bude odobren u Vijeću ministara BiH.

Također, navodi i projekt koji se bavi nacionalnim manjinama u okviru kojeg je organizirano više festivala u različitim gradovima, a snimljen je i dokumentarni film o nacionalnim manjinama koji je prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Značajni rezultati postignuti su i u oblasti zatvora i unapređenju zatvorskog sistema i ljudskih prava zatvorenika i osuđenih osoba. Tako su u okviru ustanove na Sokocu urađeni priručnici i različiti dokumenti koji pomažu zaposlenima da primjenjuju sve standarde ljudskih prava u radu sa zatvorenicima.

U BiH će, najavljuje Štefanek, prvi put biti provođen i projekt koji se tiče borbe protiv trgovine ljudima koji je zasnovan na preporukama komiteta Vijeća Evrope koji se bavi ovim pitanjem.

- Možemo reći da smo veoma zadovoljni postignutim i što će BiH dobiti taj dio sredstava, koji i zaslužuje - naglašava Štefanek.

Druga faza programa "Horizontal Facility“ u trajanju od tri godine bit će fokusirana na četiri teme, a to su provođenje pravde, suzbijanje korupcije, privrednog i organiziranog kriminala, sprečavanje diskriminacije i zaštitu prava osjetljivih grupa, a uključuje prvi put i temu slobode izražavanja i slobode medija.

Štefanek podvlači da će u fokusu biti sudije, tužioci i advokati i njihov rad u vezi sa slučajevima koji se tiče slobode medija i slobode izražavanja.

- Primarni cilj jeste da pratimo koliko se presuda bh. sudova u BiH oslanja na član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima koja se tiče slobode izražavanja - naglašava on.

Druga faza programa Vijeća Evrope i EU "Horizontal Facility“ obuhvata aktivnosti u Albaniji, BiH, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, kao i Turskoj, a pomaže korisnicima da u okviru procesa proširenja usklade standarde sa standardima Vijeća Evrope, kao i pravnim tekovinama EU.

Komentari

NA VRH