NETRPELJIVOSTI Nakon što su rudari pokrenuli tužbu

Sindikat razočaran ponašanjem kolega jame Stranjani

Radnici pogona Stranjani pokretanjem određenih tužbenih postupaka spremni ugroziti sigurnost radnog života 1.470 radnika RMU Zenica

D. Pašalić / Avaz.ba
09.10.2019 18:36

Jama Stranjani

Foto: Avaz

Nakon što su danas rudari jame Stranjani potpisali i predali kolektivnu tužbu i tako ugrozili kompletan zenički rudnik, oglasili su se iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH. 

Kako se navodi u dopisu, “radnici i članovi sindikata, kao i sindikalni predstavnici pogona Raspotočje i Stara jama izražavaju ogromnu zabrinutost zbog informacija koje govore o tome da su radnici pogona Stranjani pokretanjem određenih tužbenih postupaka spremni ugroziti sigurnost radnog života 1.470 radnika RMU Zenica”.

⁃ Radnici u Raspotočju i Staroj jami se pitaju zašto to naši komorati i kolege energično odbijaju mogućnost da radimo zajedno u pogonima koji imaju određenu perspektivu, te pokušamo zajedničkim radom očuvati opstojnost RMU Zenica - navodi se u dopisu.

Rudari se pitaju kako je moguće da jedni drugima poručuju “Ako nema nas, neka nema nikoga”.

⁃ Kako pogledati u oči kolegama iz drugih rudnika iz sastava koncerta “Elektroprivrede BiH”, koji su zajedno s nama 10. septembra ove godine u Sarajevu uzvikivali “Svi smo mi Zenica”. Kako poslije ovoga - stoji u dopisu.

Oni su pozvali struku pogona Stranjani da javno predstavi rudarske projekte i elaborate koji će dokazati ekonomsku opravdanost nastavka izvođenja rudarskih radova u pogonu Stranjani, ako oni postoje.

⁃ O tome ne treba da govore nedovoljno kvalificirane osobe iz Stranjana. Sindikalne podružnice Raspotočje i Stara jama, uz podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika, Uprave RMU Zenica i “Elektroprivrede BiH”, pozivaju i od istih zahtijevamo da se najkasnije u roku od 48 sati do kraja definiraju sve odluke i da se realizacijom tih odluka osigura opstanak rudnika - zaključuje se u dopisu koji potpisuje Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, a koji je upućen “Elektroprivredi BiH” i Edinu Pašiću, direktoru RMU Zenica.

Tagovi

Stranjani Rudari

Komentari

NA VRH