SAOPĆENJE

Komšić osudio napad ispred sinagoge u njemačkom Haleu

Porodicama nevinih žrtava uputio iskrene izraze saučešća, a povrijeđenima poželio uspješan i brz oporavak

Željko Komšić. Avaz

Fena

10.10.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić osudio je napad ispred sinagoge u njemačkom gradu Haleu, u kojem su poginula dva lica, te izrazio nadu da će svi učesnici i organizatori ovog nedjela ubrzo biti privedeni i najoštrije kažnjeni.

- Naojštrije osuđujem ovaj krajnje brutalan čin, koji se dogodio tokom obilježavanja jevrejskog praznika Jom kipur. Nadam se da će svi učesnici i organizatori ovog nedjela ubrzo biti privedeni i najoštrije kažnjeni - naveo je Komšić.

On je naglasio da, nažalost, ekstremne ideologije nikada ne miruju i da su u posljednje vrijeme nedjela sve radikalnija, kao i da je "sve više neprijateljskih stavova pojedinaca u obliku vjerske, nacionalne, socijalne ili rasne diskriminacije".

- Više nego ikada moramo biti odlučni u borbi protiv antisemitizma u Evropi i svijetu, borbi protiv rasizma, fašizma i svih oblika ekstremnih ideologija koje prijete civilizacijskim vrijednostima - poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Komšić je porodicama nevinih žrtava uputio iskrene izraze saučešća, a povrijeđenima poželio uspješan i brz oporavak, u ime Predsjedništva i građana BiH i u svoje lično ime, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Njemačka policija privela je jedno lice nakon napada u kojem je blizu sinagoge u gradu Hale poginulo dvoje ljudi. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.