REAKCIJE Skandalozna i sramna odluka Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka

Džaferović: Nagradom Handkeu Nobelov komitet potpuno izgubio moralni kompas

Sl. M. / Avaz.ba

Šefik Džaferović

Foto: Avaz


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović oglasio se povodom dodjele Nobelove nagrade, navodeći kako smatra skandaloznom i sramnom odluku Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka o dodjeli ove nagrade književniku Peteru Handkeu, koji je u periodu 1992.-1995. opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca. 

- Sramotno je da je Nobelov komitet olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stajao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršilaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN-ovim Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za najteže ratne zločine uključujući genocid - naveo je Džaferović. 

On je istakao kako "godinama nakon završetka rata, Handke nije pokazao ni najmanji znak pokajanja, niti je pružio izvinjenje žrtvama genocida, silovanja, logora i drugih zvjerskih zločina, već do danas negira istinu o genocidu u Srebrenici i tvrdi da su građani Sarajeva tokom opsade inscenirali pokolje".

- Dodjeljivanje Nobelove nagrade takvoj osobi predstavlja čin direktnog legitimiranja njegovog beščasnog intelektualnog i političkog angažmana, što nije dostojno nijedne institucije koja promovira civilizacijske vrijednosti, pa tako ni Kraljevske švedske akademije nauka. Ovom sramotnom odlukom, Komitet je potpuno izgubio moralni kompas - zaključio je Džaferović.    

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na