BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Džaferović uhvaćen u laži, demantuju ga dokumenti

Rekao kako se prvi put u postdejtonskoj predsjedavajući Vijeća ministara nije imenovao konsenzusom tri člana Predsjedništva BiH

Džaferović: Dokumenti ga razotkrili. Armin Durgut / Pixsell - Avaz

Piše: M. Aš.

24.12.2022

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uhvaćen je u laži. 

Naime, Džaferović je jučer ponovo slagao javnost tezom kako "prvi put predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije izabran konsenzusom tri člana Predsjedništva BiH".

- Danas se mandat daje preglasavanjem jednog člana Predsjedništva BiH, što je također novo, to se prvi put dešava u postdejtonskoj BIH, prvi se puta preglasavanjem imenuje predsjedavajući Vijeća ministara - rekao je Džaferović jučer za Hayat TV.

Podsjetimo, Borjana Krišto je izabrana glasovima predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i Denisa Bećirovića, dok je Željko Komšić bio protiv.



Magnetofonski snimak sa sjednice Predsjedništva BiH iz 2007. godine. Avaz

"Avaz" je došao u posjed magnetofonskog snimka 10. hitne sjednice Predsjedništva BiH. Tada je sjednicom predsjedavao predsjedavajući Željko Komšić, a jedina tačka dnevnog reda bilo je imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara naše zemlje.

Tada se biralo između Nikole Špirića i Mladena Ivankovića-Lijanovića. Predsjedavajući Komšić je zamolio generalnog sekretara da u mikrofon ponovi proceduru glasanja.

Dva su glasačka listića bila ispravna, dok je jedan bio neispravan, a na kraju je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH izabran Nikola Špirić.


Dva ispravna i jedan neispravni glas. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.