POLITIKA

Džaferović: Bio je ovo prijelomni trenutak za BiH, nema pobjednika i gubitnika

Odluka Predsjedništva o usvajanju Programa reformi BiH i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nije ničija pobjeda, smatra član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Šefik Džaferović. Avaz

Avaz.ba

24.12.2019

Odluka Predsjedništva o usvajanju Programa reformi BiH i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nije ničija pobjeda, smatra član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Niko od političara i politika nije pobijedio niti je bilo ko pobijeđen. Pobijedila je BiH, svi njeni dijelovi, svi narodi i svi njeni građani. Tako to treba posmatrati. Za mene je najvažnije da su ispoštovane sve dosadašnje odluke koje su donijele institucije BiH, počevši od Zakona o odbrani, odluke Predsjedništva BiH iz 2009. godine pa do Strategije vanjske politike BiH iz marta 2018. Dakle, ispoštovan je princip vladavine prava, na čemu sam ja posebno insistirao - poručio je Džaferović. 

Kako je kazao, stanje u kojem se BiH nalazila u protekloj godini, bio je prijelomni trenutak za našu zemlju. 

- Na sceni je bio pokušaj da se, protivno utvrđenim zakonima, nametne diktat samo jedne politike. Tome smo se uspješno suprotstavili. Nema u ovoj zemlji, niti može biti, unilateralnog diktata bilo koga, već postoje odluke koje svi moramo poštovati. Postoji i mogućnosti dogovora o nekim budućim rješenjima. Sve dok se ne donesu nove odluke, moraju se poštovati postojeće. Vjerujem da je, nakon svega što smo prošli u ovoj godini, to sada svima jasno - ističe on. 


Unapređenje saradnje

Kada je riječ o Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, Džaferović ističe kako pretpostavlja da je Dodik, na koncu, shvatio da politika njegovog diktata nikad neće biti prihvaćena te da i on, a i politika koju predstavlja, mogu biti samo gubitnici. Ovdje treba apostrofirati i ulogu zemalja Kvinte, NATO-a i Evropske unije, koje su dale jasnu podršku usvojenom dokumentu.

- Bit će i dalje različitih tumačenja. Uglavnom politikantskih. Ja u tome neću da učestvujem, jer to nepotrebno kvari političku atmosferu, a država i građani zauzvrat ne dobivaju ništa. Za mene je važno da je dokument usvojen jednoglasno, da se njime poštuje vladavina prava, da je prihvatljiv za partnere iz NATO-a i da unapređuje naš odnos i saradnju s NATO savezom. Nije se otišlo nazad u odnosima s NATO-om, kako su neki očekivali. Kao što rekoh, saradnja i odnosi su unaprijeđeni. Ko hoće da provjeri u kakvom se odnosu BiH nalazi s NATO savezom, neka otvori zvaničnu internet-stranicu Alijanse i tamo će naći odgovore na ta pitanja. 

Kad je riječ o Vladi Federacije, Džaferović ističe da se ona trebala formirati odmah nakon izbora.

- Trebalo je to učiniti još neposredno nakon izbora. Nepoštivanje vladavine prava je kada izbjegavate poštivanje postojećih zakona i odluka, ali i onda kada tražite da se promijeni neki zakon ili odluka kako biste poštovali neke druge zakone. S Vijećem ministara riječ je bila o ovom prvom, a s Vladom FBiH riječ je o ovom drugom. Završit će se to, prema mom uvjerenju, onako kao i s Vijećem ministara, jer nema nijednog razloga kojim se može opravdati daljnje čekanje u implementaciji izbornih rezultata kada je u pitanju Federacija BiH. Hrvatska demokratska zajednica trebala bi bez odgađanja krenuti u taj proces i dostaviti ime kandidata za predsjednika Federacije. U protivnom, bit će označen kao kočničar demokratskih procesa i za to će snositi odgovornost - poručio je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.