PROJEKTI

Svečanost povodom početka radova na mostu preko Save

Prisustvuju zvaničnici Republike Srpske, BiH i Hrvatske, predstavnici Evropske unije i Delegacije Evropske unije u BiH

Most će biti dug 430 metara i imat će četiri saobraćajne trake. Avaz

Srna

11.10.2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su građani konačno dočekali gradnju mosta na Savi. 

- Kada smo izgradili autoput, neki su pitali kuda on vodi. Sada, s ovim mostom, mogu da kažem da nas vodi u Evropsku uniju - poručila je Cvijanović.

Evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc istakla je da je most na Savi važan projekt u okviru bolje infrastrukturne povezanosti. Ona je istakla da su jasno vidljive prednosti koje ovaj projekt donosi građanima i preduzećima u BiH i Hrvatskoj. 

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler rekao je da je Evropska unija tu da pomogne u pronalsku kompromisa i povezivanju svih na dobrobit građana. On je dodao da će izgradnja mosta na Savi olakšati putnu komunikaciju građana Hrvatske i BiH i doprinijeti jačanju trgovinskih veza. 

Premijer RS Radovan Višković poručio je da je danas veliki dan za Republiku Srpsku, koja je deceniju čekala početak izgradnje ovog mosta. 

- S ovim mostom Republika Srpska i BiH otvaraju svoja vrata ka EU i s njim izgrađenih 120 kilometara autoputa dobivaju pravi smisao i značenje. Zahvalio bih svima koji su dali doprinos da konačno otpočnemo radove na mostu koji će povezivati dvije zemlje, ali i više od toga - puno brži razvoj RS i BiH, a samo s jačanjem infrastrukture jedna regija i republika može računati na ekonomski razvoj - istakao je Višković.

- Ovaj most se, slučajno ili namjerno, poklopio s gradnjom mosta na Rači kod Bijeljine koji će biti poveznica autoputa Beograd - Sarajevo. Susjedi se moraju povezivati kako bi građanima dali brži prosperitet i razvoj - istakao je premijer RS i dodao da očekuje da će most biti izgrađen u predviđenom roku.



Svečanost povodom izgradnje međudržavnog mosta na Savi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni autoput Bosanska Gradiška - Banja Luka s mrežom evropskih autoputeva.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 eura i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta s postojećim autoputem Bosanska Gradiška - Banja Luka, a sredstva će popola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci.

Most će biti dug 430 metara i imat će četiri saobraćajne trake - po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektiranja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.