BRATUNAC

Više od 400 mladih iz Hrvatske posjetilo Memorijalni centar Veljaci

Konvoj koji okuplja mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine 13. godinu zaredom organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba

Mladi ispred Memorijalnog centra Veljaci. Avaz

Z. Karić

12.10.2019

Više od 400 mladih Bošnjaka iz Hrvatske i njihovih prijatelja drugih nacionalnosti danas su u konvoju pod nazivom „Da se nikad ne zaboravi“ posjetili Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane žrtve genocida iz 1992. godine. 

Konvoj koji okuplja mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine 13. godinu zaredom organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, a učesnici posjećuju memorijalne centre Veljaci u Bratuncu i Potočari kod Srebrenice.

Prisutnima se danas obratio i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da je današnja posjeta zajednički doprinos njegovanju kulture sjećanja na teške zločine i genocid počinjen nad Bošnjacima u BiH.

- Današnja posjeta memorijalnim centrima u Bratuncu i Potočarima, gdje su ukopane žrtve genocida nad muslimanima Bošnjacima u ovom dijelu naše domovine BiH, pokazuje vašu savjest i našu povezanost. U ovom entitetu presuđeni za genocid i teške zločine dobili su najviša entitetska priznanja. Ove pojave su dokaz da zlo nije pobijeđeno i da ono danas, nažalost, živi kroz institucije koje odlikuju ratne zločince – rekao je Salkić.

Osim sjećanja i njegovanja kulture sjećanja na zločine, dodao je, koji su počinjeni nad našim narodom, naša je potreba i obaveza da tražimo načine za uspostavljanje dobrih komšijskih odnosa, kako u BiH, tako i u regionu.

- Najiskrenije želim da zahvalim svim gostima drugih nacionalnosti koji su došli u Podrinje i koji će širiti istinu o najvećim zločinima u Evropi nakon 2. svjetskog rata - rekao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Goste iz Hrvatske danas su dočekali predstavnici lokalne vlasti u Bratuncu i udruženja preživjelih žrtava iz ovog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.