NERAD VLASTI Kada će vojnicima biti vraćene plaće od prije deceniju

Iz Oružanih snaga BiH odlaze i oficiri

Iz jedne brigade je za devet mjeseci ove godine otišlo oko 80 profesionalnih vojnih lica, kazali su u Parlamentu BiH

M. R. S. / Avaz.ba

Onemogućeno im je sindikalno djelovanje

Foto: Arhiv


Zabrinjavajući je odliv kadrova iz Oružanih snaga (OS) BiH, a posebno jer vojsku, prema našim informacijama, više ne napuštaju samo vojnici već i podoficiri i oficiri.

Kako nam je rečeno u Parlamentu BiH, iz jedne brigade je za devet mjeseci ove godine otišlo oko 80 profesionalnih vojnih lica. Prošle godine Oružane snage je napustilo oko 300 vojnika.

Budžeta nema

Jedan od razloga za to su i niske plaće, što se može zahvaliti neradu  Parlamenta BiH.Jedan podoficir u Oružanim snagama BiH ima plaću od oko 950 KM iako bi ona, prema propisima, trebala biti barem za 350 KM viša.

Primanja pripadnika Oružanih snaga su prije deset godina umanjena i više se nisu mijenjala, a po svemu sudeći, do rasta plaća još neće doći.

Naime, osnovicu za obračun plaća svih zaposlenih u državnim institucijama određuje Vijeće ministara BiH svake godine nakon usvajanja budžeta.

No, budžeta za ovu godinu još nema, tako da je osnovica za obračun plaća ostala kakva je bila prošle godine - 475 KM.

- Prema podzakonskim aktima, osnovica bi trebala sada biti 680 KM, a topli obrok, koji nam je sada šest KM, trebao bi biti 13 KM. Otkako su nam smanjena primanja prije deset godina, mi smo u manjku 350-400 maraka, a rastu troškovi života i sve drugo. Nije ni čudno što ljudi napuštaju. Ne može se više ovako - kazao je jedan od pripadnika Oružanih snaga BiH.

Ista osnovica

Vojnici se, za razliku od drugih uposlenika institucija BiH, ne mogu obratiti sindikatu jer im je zabranjeno sindikalno djelovanje, pa nemaju način da se bore za svoja prava.

Ipak, u Sindikatu državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH ističu da jedan podoficir ima nižu plaću od „običnog“ policajca koji, naprimjer, u Kantonu Sarajevo prima oko 1.500 KM.

Dodaju da je osnovica za obračun plaća koja se trenutno primjenjuje ista za sve u državnim institucijama, tako da niže plaće imaju i u Graničnoj policiji, SIPA-i...

Pendeš: Poduzela sam sve što sam mogla

Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, istakla je da Predsjedništvo BiH opstruira uspostavljanje novog Vijeće ministara BiH, a samim tim i donošenje državnog budžeta.

Kazala je da je ona, kada je riječ o plaćama u Oružanim snagama, poduzela sve što je mogla te da u proceduri u Domu naroda Parlamenta BiH stoji zakon kojim se povećavaju plaće vojnika.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na