OTKRIVAMO

Uprava "Aluminija" već 5 mjeseci krije izvještaj!

Ne žele dostaviti izvještaje o poslovanju za pola godine, šta je utvrdila Finansijska policija

"Aluminij": Zašto sve kriju. Avaz

Piše: M. AŠČIĆ

17.10.2019

Uprava posrnulog giganta „Aluminija“ već pet mjeseci odbija dostaviti Vladi FBiH izvještaj o poslovanju za prvih šest mjeseci ove godine, otkriva „Dnevni avaz“.

Finansijska istraga

Iako je Ministarstvo energije poslalo jasan zahtjev da im se dostave ovi podaci, Uprava mostarske kompanije, koja je obustavila proizvodnju, svjesno mjesecima ignorira svaki akt Vlade FBiH.

To je bio i jedan od razloga zašto je Vlada zatražila ulazak Finansijske policije FBiH, jer se sumnja da su izvještaji o poslovanju koji su rađeni ranijih godina frizirani.

Prema informacijama našeg lista, Uprava „Aluminija“ želi pod svaku cijenu prikriti enormne dugove za pola godine, koji, kako stvari stoje, iznose na stotine miliona maraka.

Samo gubici prošle godine veći su od 400 miliona KM i upitno je kakve podatke Uprava firme potencijalnim investitorima i prezentira. U prilog im ne idu ni dosadašnji rezultati istrage Finansijske policije, koji su otkrili do sada mnoge nepravilnosti.

Koga žele

U Vladi su i dalje mišljenja da nemaju prave podatke niti realnu sliku dešavanja u kompaniji koja je već otpustila 500 radnika, ali i dalje želi pod svaku cijenu jeftiniju struju za nastavak proizvodnje, ali bez jasnog i čvrstog plana reorganizacije.

Za sada je nepoznato i šta će biti s potencijalnim investitorima. Nakon što su pojedini članovi Uprave željeli nasilu ubaciti švicarski „Glencor“, s kojim već sarađuju deceniju, sada su sve resurse usmjerili na ulazak partnera iz Kine i Izraela i fonda na čijem je čelu Amir Gros Kabiri (Gross), izraelski biznismen i vlasnik nogometnog kluba Hapoel Tel Aviv.

Ne žele firmu iz Dubaija

Uprava ''Aluminija'' ne želi ni čuti za investitore iz Dubaija iako su, pod pritiskom Vlade, s njima održali sastanak.
Saznajemo da Upravi ne odgovaraju investitori iz Emirata, uz obrazloženje da o njima  ništa ne znaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.