REAKCIJE

Iz Vlade RS tvrde da je Akcioni plan usvojen bez njihove saglasnosti

Institucije u BiH usaglasile su 691 mjeru, dok je preostalih 38 mjera još u procesu usaglašavanja

Vlada RS: Ostajemo posvećeni procesu evropskih integracija. Arhiv

Fena

16.10.2019

Iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske tvrde da je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, usvojilo bez saglasnosti Vlade RS.

- Iako su nadležne institucije RS učestvovale u definiranju i usaglašavanju svih mjera za realizaciju prioriteta iz njihove nadležnosti, Vijeće ministara u tehničkom mandatu usvojilo je Akcioni plan bez saglasnosti Vlade RS – navodi se u saopćenju Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Tvrde da nije tačna informacija da usvojeni dokument sadrži 729 mjera za realizaciju 115 prioriteta Evropske komisije.

- Institucije u BiH usaglasile su 691 mjeru od navedenog broja, dok je preostalih 38 mjera još u procesu usaglašavanja, koje se odvija u okviru mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija. Sve dok se navedene mjere ne usaglase u okviru mehanizma koordinacije, one ne mogu biti tretirane kao sastavni dio Akcionog plana - navodi se u saopćenju.

Vlada RS, kako dodaju, ostaje posvećena procesu evropskih integracija uz potpuno uvažavanje ustavnih nadležnosti, kao i poštivanje usaglašenog mehanizma koordinacije, te pozivaju Vijeće ministara, koje, kako tvrde, djeluje u tehničkom mandatu, da zaustavi praksu usvajanja dokumenata bez saglasnosti Vlade RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.