TRAŽENJE RJEŠENJA

Zaposleni u pravosuđu u RS-u na pragu rješenja jednog zahtjeva

Vlada RS je na prošloj sjednici utvrdila Prijedlog zakona po hitnom postupku

Zaposleni u pravosuđu u RS štrajkovali su 31 dan. Fena

FENA

29.4.2024

Oko 70 posto od oko 2.700 zaposlenih u pravosudnim institucijama Republike Srpske ima platu svega 1.170 KM, što je neodrživo za pristojan život – ocijenio je danas za Fenu Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS.

Štrajk zaposlenih

On kaže da su u tu platu uračunata sva ostala novčana prava zbog čega su zaposleni u pravosuđu nedavno bili u štrajku, pa su sudovi i tužilaštva radili sporijim tempom.

Jedan od uslova za prekid štrajka bio je da administrativno-tehničko osoblje u pravosuđu imaju naknadu na platu zbog prirode posla koji obavljaju, a po ugledu i na zaposlene u drugim djelatnostima, poput zdravstva.

Zato je, kako kaže Petrović, Radna grupa, formirana od predstavnika Sindikata pravosuđa i Ministarstva pravde RS, predložila Vladi način kako da se to uradi kroz izmjene i dopune Zakona o platama o zaposlenih u institucijama pravosuđa.

Vlada RS je na prošloj sjednici utvrdila Prijedlog zakona po hitnom postupku, a Petrović očekuje da će primjena početi 1. jula, a najkasnije od 1. augusta.

- Do tada to pravo na naknadu treba da izdefinišemo kroz Poseban kolektivni ugovor. Da ne bude zabune, to nije povećanje plata. To je samo utvrđivanje prava na naknadu oko 2.700 zaposlenih u sudovima, tužilaštvima, Pravobranilaštvu, Centru za edukaciju sudija i tužilaca, kazneno-popravnim zavodima i u sudskoj policiji, osim sudija i tužilaca koji imaju primanja po osnovu drugog Zakona – kaže Petrović.

Ispunjenje zahtjeva

Podsjeća da je utvrđivanjem prava na naknadu nisu ispunjeni svi zahtjevi Sindikata pravosuđa u RS.

- Ostao je zahtjev da se posebno iskazuje naknada za topli obrok i regres. Takođe, tražili smo da se promjeni odredba koja tretira naknadu po osnovu staža jer nosioci pravosudnih institucija imaju naknadu za staž 0,5 posto za svaku godinu staža, dok administrativno-tehničko osoblje u pravosudnim institucijama imaju do 25 godina staža 0,3 posto. To je diskriminacija jednih radnika u odnosu na druge – navodi Petrović te dodao da su ti zahtjevi predmet pregovora sa predstavnicma Minstarstva pravde RS.

Zaposleni u pravosuđu u RS štrajkovali su 31 dan, od 28. februara do 1. aprila, kada je stavljen Moratorijum na štrajk dok Radna grupa ne postigne rješenje.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.