VATIKAN Odreknuće od službe zapravo je uobičajena procedura

Papa Franjo prihvatio odlazak u mirovinu pomoćnog biskupa vrhbosanskog, mons. Sudara

S.K.
18.10.2019 15:38

Monsinjor Sudar: Godinama je bio glavni promotor projekta "Škola za Europu"

Foto: Avaz

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je da je Sveti Otac, papa Franjo prihvatio odreknuće od službe koje je zamolio pomoćni biskup vrhbosanski, mons. Pero Sudar. 

To, kako nam je objašnjeno iz Katoličke tiskovne agencije, znači da je Papa Franjo prihvatio zamolbu monsinjora Sudara za odlazak u penziju i da je to uobičajena procedura.

Monsinjor Pero Sudar rođen je 3. jula 1951. u Barama, općina Konjic, župa Solakova Kula u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Osnovnu školu pohađao je u Barama i Seonici, a gimnaziju kod isusovaca u Zagrebu i Dubrovniku. Filozofsko-teološki studij završio je u Sarajevu, gdje je 29. jula 1977. zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. 

Nakon jednogodišnjeg pastoralnog iskustva u župi Komušini, upućen je na studij kanonskoga prava u Rim. Tokom šestogodišnjeg studija u Rimu na papinskim sveučilištima Gregorijana i Urbanijana, doktorirao je kanonsko pravo, odbranivši temu "Pojam fizičke osobe u zakonodavstvu Crkve" te je završio studij ateizma i Rimske rote.

Po povratku u Sarajevo u jesen 1985., povjerena mu je služba sudskog vikara i člana Ordinarijata. U ljetnom semestru 1986. počeo je predavati na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji, a u jesen 1989. izabran je za dekana i rektora Vrhbosanske katoličke bogoslovije. U tom razdoblju, u domaćim i stranim časopisima i knjigama povremeno objavljuje radove sa područja pravne tematike i pedagogije.

Za naslovnog biskupa Selje i pomoćnog biskupa Vrhbosanske nadbiskupije imenovan je 10. maja 1993., a posvećen je za vrijeme rata 6. januara 1994. u Katedrali u opkoljenom Sarajevu. 

U Biskupskoj konferenciji BiH vršio je službu generalnog tajnika, predsjednika komisije "Pravda i mir" i Komisije za odnose s državom BiH, a bio je i predsjednik Katehetskoga vijeća i Nadzornoga vijeća "Caritasa BiH". Predsjednik je Vijeća HBK i BK BiH za inozemnu pastvu i Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu BK BiH. Radi pomoći i materijalne obnove Nadbiskupije, već tijekom rata i poraća uspostavlja veze i sklapa partnerstva između stotinjak biskupija i župa u inozemstvu i porušenih župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. U svojstvu promicatelja projekta "Škola za Europu", godinama skrbi za obnovu i gradnju potrebnih objekata i organizira djelovanje katoličkih školskih centra na području Nadbiskupije, saopćio je KT.

NA VRH