LIČNOST SEDMICE

Elmedin Konaković: Troškali momak

Elmedin Konaković. Arhiv

Piše: K. Ke.

20.10.2019

Pos'o je dobar, a para laka... Početak je kultne pjesme „Zabranjenog pušenja“. Možda i autobiografska Elmedina Konakovića, šefa Naroda i pravde i predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Posao možda i nije toliko dobar koliko se čini, pa samim tim ni para nije toliko laka, ali je Dino napravio da bude.

Dijeliti je lijepo

Kako mu se izmakla premijerska stolica, zadovoljio se onom šefa zakonodavne vlasti najbogatijeg kantona. A kad si već šef zakonodavne vlasti najbogatijeg kantona, onda moraš biti i džek. Budžet od 30.000 KM za dijeljenje nije dovoljan. Malo je to. Niti se može time platiti ozbiljna glasačka baza, niti nečija firma pogurati. Ništa.

Dakle, džeka ne možes glumiti sa 30.000 maraka. Šta ćeš uraditi? Pa povećati sebi budžet. Jesi li šef ili nisi?

Sa 30.000 podigneš na 150.000 maraka. To je već ozbiljnija cifra. Može se svašta pogurati, pomjeriti s mrtve tačke. S obrazom da nekome pokucaš na vrata kad ti bude trebalo pa da ga podsjetiš na lijepe dane kad si ti njemu valjao.

Ali, kako dijeliš, a dijeliti je lijepo, skontaš da je i to malo. Brzo se potroši. Jednostavno – puno je onih koji ti mogu valjati, koje bi mogao nekako s tim parama navući da glasa za tebe. Istopi se da je ne znam ti koliko.

Sva sreća pa imaš svojih ministara u Vladi KS. Dužni su ti, ipak si ti njima šef i ipak su oni zahvaljujući tebi tu. Nije šala biti ministar. A imaš i onih s kojima si dobar, uz finu priču, a fino pričati znaš, svako će ti pogurati budžet.

Malo-pomalo, eto te na tačno - 581.000 KM. Slovima: Petstoosamdesetjednahiljada konvertibilnih maraka. Vrlo ozbiljna cifra. Da se dobro zamisliš šta se sve s njom može.

Narod je u pravu

Ipak, narod je u pravu. Kako ti raste budžet nekako ti prohtjevi rastu. Pa ti opet negdje zafali. Oči gladne, rekao bi narod. Ali, kad je bal, neka je maskenbal. Sreća pa ti je ministar finansija partijski drug. Pusti drug, šef si mu. Družba je družba, služba je služba. 60.000 gore-dolje neće niko ni skontati. 

I ako skonta, okreneš priču na svoj mlin. Žrtva si. To pali. Kad izlaziš iz SDA - žrtva si, kad raskrinkavaju tvoje marifetluke - žrtva si... I vjerujemo da će Konakoviću biti drago kad vidi i ovaj tekst. Ali mi nismo mogli da ne napišemo, a on neka opet pravi žrtvu od sebe.

Transparentan i pravičan

Sve je transparentno, voli reći Konaković kada ga se upita za pare koje dijeli šakom i kapom. Naravno da jeste. Već smo naučili da je i sve po zakonu. Pravda i pravo nisu isto, reći će neko.

Voli Konaković držati i moralne pridike. Ali ako je transparentan (a nije) i ako je sve po zakonu (dalo bi se provjeriti) ne znači da je i moralno i korektno. Nije ni moralno ni pravično novac građana dijeliti kako ti se prohtije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.