ALARMANTNO Zabrinjavajući podaci zavoda za javno zdravstvo

1.700 građana u FBiH na odvikavanju od droge!

Trenutno se u sarajevskom zavodu liječi 429 pacijenata

D.Pašalić
20.10.2019 20:24

Zabrinjavajući podaci

Foto: Ilustracija

Tokom godine prosječno se oko 1.700 stanovnika Federacije BiH nalazi na odvikavanju od droga, uglavnom heroina, zabrinjavajući su podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Više supstanci

Prema riječima Davora Pehara, direktora Zavoda, ovisnici se obrate zdravstvenim i drugim ustanovama radi liječenja.

- Heroin se prijavljuje kao najučestalija droga. Prema izvještaju, najveći broj ovisnika registriran je u Kantonu Sarajevo i Zenici, s obzirom na to da se tamo nalaze zavodi za liječenje ovisnosti – kaže Pehar.

  • Pehar: Heroin najzastupljeniji
    Pehar: Heroin najzastupljeniji Foto: Avaz

Dodaje da je prosječna životna dob ovisnika 30-34 godine, a najčešći razlozi koji se navode kao uzrok ovisnosti su znatiželja i utjecaj vršnjaka.

- Prosječna dob za žene je 30 godina, a za muškarce 34 godine. Kod najvećeg broja ovisnika problem s ovisnošću je otkrio neko od poznanika i prijatelja, a na drugom mjestu su članovi porodice – ističe Pehar.

Prema riječima neuropsihijatrice Nermane Mehić-Basare iz Zavoda za bolesti ovisnosti KS, najveći broj ovisnika u tretmanu su opijatski (heroinski) ovisnici, a manji dio su ovisnici o psihostimulansima, benzodiazepinima ili koji uzimaju više supstanci.

- Duže vrijeme postoji trend laganog porasta broja novootkrivenih opijatskih ovisnika koji su se javili na liječenje u Zavod. U 2017. godini ih je bilo 30, a prošle godine 39 osoba – kaže ona.

Ovisnost o heroinu

Trenutno se u sarajevskom zavodu liječi 429 pacijenata, dok ih je u Zavodu za bolesti ovisnosti u Zenici u prvih šest mjeseci bilo 510.

Tokom šest mjeseci ove godine u zeničkom zavodu otkrili su 55 novih ovisnika, a najčešća je ovisnost o heroinu.

  • Čustović: Manje opiijata, više alkohola
    Čustović: Manje opiijata, više alkohola Foto: Avaz

- Od tog broja, imamo 17 ovisnika o opijatima, prošle godine bilo ih je 20, a pretprošle 32. Primjetno je da broj ovisnika o opijatima opada, ne samo kod nas nego u svijetu. Ali, raste broj ovisnika o alkoholu – kaže Amir Čustović, direktor Zavoda.

Tagovi

BiH Heroin

Komentari

NA VRH