SAMO KOD NAS

Pred kolapsom državna Izvozno-kreditna agencija

Traži finansijsku pomoć svojih osnivača, i to BiH i entitetskih vlada, za dubinsku analizu kako bi bile donesene odluke o njenom budućem statusu

Zgrada Vlade FBiH. Avaz

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

23.10.2019

Izvozno-kreditnoj agenciji BiH (IGA) prijeti blokada računa i kolaps zbog tužbi koje su pokrenute protiv ove državne agencije. Njeno je poslovanje limitirano narušenom međunarodnom reputacijom, a ukupne obaveze su za 136.700 KM veće od kapitala.

Istražna komisija

Sve ovo se navodi u šestomjesečnoj informaciji o stanju u IGA-i koju su iz ove agencije nedavno uputili u Parlamentarnu skupštinu BiH.

 Menadžment ove agencije sada traži finansijsku pomoć osnivača, države i entitetskih vlada, za dubinsku analizu kako bi bile  donesene odluke o njenom budućem statusu.

Problemi u IGA-i, koja daje podršku izvoznim preduzećima, nastali su nakon što su izdali garanciju od 176 miliona KM preduzeću „Unis – fabrika cijevi“ Derventa. Time se bavila i posebna istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja je 2017. godine zaključila da postoji osnovana sumnja u nezakonito postupanje i “Unisa” i IGA-e. Ovo je i predmet rada Tužilaštva BiH, iz kojeg jučer nismo mogli dobiti informaciju u kojoj je fazi.

Mehmedović: Zaključak nije proveden. Arhiv

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u  Parlamentu BiH, koji je bio član te istražne komisije, kazao je jučer da je IGA i ranije emitirala više garancija nego što je imala kapitala. Dodao je da nema potrebe za analizom, jer je već ranije urađena

- Jedan od zaključaka Komisije je bio da osnivači utvrde je li  Izvozno-kreditnu agenciju potrebno ugasiti ili dokapitalizirati. Ako je treba dokapitalizirati, treba utvrditi sistem odgovornosti. Međutim, očito da ovaj zaključak nije proveden. Mnogo je nerazjašnjenih stvari i ima tu posla za mnoge - istakao je Mehmedović.

Hitna rješenja

Samir Iskrić, član Upravnog odbora IGA-e, kazao je da se u Agenciji stvari dugo nisu poboljšavale.

- Upravni odbor je imao potrebu da osnivaču da informaciju s obzirom na to da se od slanja prethodne nije ništa pokrenulo u pravcu rješavanja situacije – dodao je Iskrić.

U informaciji iz IGA-e navode da su im prihodi smanjeni, ali dovoljni za operativne troškove, te da je funkcionalna Izvozno-kreditna agencija potrebna, no trebaju hitna rješenja.

Prvostepene presude

Prema informaciji iz IGA-e, po tužbama protiv ove agencije do sada su donesene prvostepene presude u ukupnom iznosu od oko 36,2 miliona KM Radi se o tužbama nekoliko banaka i firmi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.