INICIJATIVE Predsjednici Mešihata IZ u Srbiji i Hrvatskoj

Traže da se Mustafi Spahiću zabrane nastupi u džamijama

Kada dođe vrijeme za sjednicu Sabora, najvjerovatnije u decembru, inicijativa će biti uvrštena u dnevni red i stavljena na glasanje, kaže Softić

F. K. / Avaz.ba
23.10.2019 11:44

Spahić: Teške optužbe

Foto: Arhiv

Predsjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i devet članova Sabora s područja ova dva mešihata uputili su zahtjev predsjedniku Sabora Islamske zajednice u BiH da se na narednom zasjedanju u dnevni red uvrsti slučaj Mustafa Spahić.

Povod za ovu inicijativu je, kako su naveli, „dugogodišnje klevetanje brojnih autoriteta u Islamskoj zajednici od Mustafe Spahića zvanog Mujki“.

U obrazloženju se ističe da je Spahić „član grupe koja godinama klevetama nasrće na čast i dostojanstvo uglednika Islamske zajednice s jasnom namjerom njihove diskreditacije, što je kulminiralo nedavnim bezočnim blaćenjem kandidata za izbor reisu-l-uleme Muamera Zukorlića i predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj muftije zagrebačkog Aziza Hasanovića u jednom sarajevskom dnevnom listu“.

  • Softić: Dobio pismo
    Softić: Dobio pismo Foto: (Arhiv)

U dopisu se, između ostalog, od Sabora traži da se Spahiću zabrane nastupi u džamijama i ostalim objektima Islamske zajednice, te de se njegovi, uglavnom plagirani, udžbenici izbace iz nastavnog programa svih medresa u Islamskoj zajednici. Od reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića se traži jasno distanciranje od djelovanja i izjava M. Spahića.

Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH kratko su nam kazali da će se rukovodstvo Sabora Islamske zajednice očitovati o ovoj inicijativi.

Pismo je dobio i predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić.

- Kada dođe vrijeme za sjednicu Sabora, najvjerovatnije nekada u decembru, inicijativa će biti uvrštena na dnevni red i stavljena na glasanje – kaže Softić.

Dopis je dostavljen i reisu Kavazoviću, članovima Vijeća muftija, kao i svim članovima Sabora.

Komentari

NA VRH