REAKCIJE

Analitičari za "Avaz" o Palmerovom govoru u Senatu: Jasne poruke za Dodika, pritisak će se proširiti i na druge aktere

Slavo Kukić, Esad Bajtal. Arhiv

Piše: Al. Ti. - M. R. S.

24.10.2019

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) kazao je u svom obraćanju pred američkim Senatom da Bosna i Hercegovina ne smije biti ostavljena po strani kada je u pitanju EU i NATO put.

Palmer se posebno osvrnuo i na činjenicu da ni više od godinu nije formirana vlast na nivou BiH te istaknuo da se pokušava izvršiti pritisak da se što prije formira Vijeće ministara, ali i pošalje ANP.

- Pokušavamo izvršiti pritisak da se formira Vijeće ministara BiH i da se pošalje ANP, glavna prepreka tome je Milorad Dodik, koji blokira sve što bi dovelo do napretka. ANP nije članstvo u NATO-u, nego je proces reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini - smatra Palmer.

Kontinuitet politike

Akademik Slavo Kukić je u izjavi za "Avaz" kazao da ove izjave Palmera samo svjedoče o kontinuitetu politike SAD koju je Milorad Dodik dovodio u pitanje. 

- Dodik je tu politiku vezao za prethodnu administraciju. Sada se, međutim, pokazuje da se ne radi o pritisku prethodne administracije, već o američkom stavu, a to je da Dodik neće imati velikih izgleda, dok ne promijeni svoj odnos prema Bosni i Hercegovini - mišljenja je Kukić.

Ipak, kako je dodao, te činjenice je svjestan i sam Dodik.

- Upravo je zbog toga okrenuo svu svoju pažnju prema Moskvi i Beogradu. U Rusiji traži zaštitu za ono što je radio u prethodnih 20 godina. Ono što bi bilo logično očekivati od američke administracije jeste da pritisak s Dodika i ljudi iz RS proširi i na druge aktere bh. političke stvarnosti - ističe Kukić.

Naglašava da sam po sebi američki pritisak nije dovoljan, što pokazuje primjer Dodika.

- Bilo bi dobro kada bi se tom pritisku priključila i Evropska unija. Tada bi njihova (Dodik i Čović, op. a.) arogancija da istrajavaju u destrukciji BiH radikalno pala i stvorile bi se pretpostavke za izgradnju naše zemlje kao normalnog evropskog društva - zaključuje Kukić.

Politički analitičar Esad Bajtal, komentirajući Palmerov govor, kazao je da je on djelimično u pravu kada kaže da je Dodik više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini.

Podnijeti račun za nečije siromaštvo

- Dodik je zapravo zabrinut za sebe. Ne zanima njega ni RS, nego samo kako sačuvati sumnjivo stečeno bogatstvo i kako pošto-poto ostati na političkoj javnoj sceni, a u tom nastojanju on u zaleđu ima Moskvu. To znaju u SAD, nego ta vrsta Palmerove priče je smještena u diplomatski okvir. Oni tačno znaju šta se ovdje događa – dodao je Bajtal.  

Istakao je da, kada BiH postane zakonski uređeni prostor, a to bi se dogodilo u slučaju ulaska u EU, tada Dodik i njemu slični znaju šta ih čeka jer se u pravno uređenim državama mora podnijeti račun za rad i nerad i zato žele biti što dalje od Evrope.

- Mora se podnijeti račun za nečije siromaštvo, a to su građani, i za nečije bogatstvo, a to su oni koji su bogatstvo stjecali zgrtanjem s leđa građana. Ovo je bogata zemlja, a siromašna država siromašnih građana. To govori da je naše siromaštvo proizvedeno pljačkom i ovakvim politikama – rekao je Bajtal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.