AKTUELNO

Koldžo za "Avaz" o rušenju privremenih objekata na Grbavici, na trasi Prve transverzale: Uvodi se red u oblast koja je dugo bila neuređena

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

25.10.2019

Rušenje poslovnih objekata privremenog karaktera - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U cilju saniranja stanja u oblasti privremenog korištenja javnih površina, odnosno provedbe Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo i Odluke o naplati naknada za privremeno korištenje javnih površina na kojima se nalaze objekti privremenog karaktera, Služba za inspekcijske poslove općine Novo Sarajevo počela je provoditi prinudna izvršenja rješenja o rušenju za poslovne objekte privremenog karaktera izgrađene na javnoj površini u ulici Grbavička.

Kako je za "Avaz" potvrdio načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, radi se o odluci koju je usvojilo Općinsko vijeće.

- Time uvodimo red u ovu oblast. Prvo je sagledana kompletna situacija po tom pitanju, popisani su svi objekti koji zauzimaju javnu površinu i ustanovljeno je ko izmiruje, odnosno ko ima ugovor i ko nema. Svi oni koji nisu imali ugovor, a godinama su koristili prostor bez ikakve naknade i plaćanja dažbina državi, na što su bili obavezni prema zakonu, imali su mogućnost da potpišu sporazum i riješe to pitanje na način da izmire trogodišnji period korištenja u skladu sa Zakonom o obligacijama, jer do tri godine možete tužiti. Nakon toga bi nastavili redovno plaćati i koristiti prostor do privođenja zemljišta konačnoj namjeni - kazao nam je Koldžo.

Koldžo: Uvodimo red u ovu oblast. Avaz

Pojasnio je da objekti koji se nalaze na trasi neke saobraćajnice mogu tu biti dok se saobraćajnica ne počne praviti.

- To je jedan od primjera. Imamo na Grbavici prostor gdje će biti u budućnosti trasa Prve transverzale. Šesnaest objekata, odnosno vlasnika nije htjelo potpisati taj ugovor i samim time, u skladu s odlukom Općinskog vijeća, inspekcija je pristupila uklanjanju tih objekata koji ne plaćaju i nisu željeli u budućnosti nastaviti plaćati zakupninu za javnu površinu, što je, uostalom, zakonska osnova. Radi se o uvođenju reda u oblast koja je dugo vremena bila poprilično neuređena u svim općinama. Sada, kad smo dobili zakon, i mi smo poduzeli određene mjere na način da se te stvari urede - zaključuje Koldžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.