REAKCIJE

Uoči sastanka SDA i HDZ-a BiH: Učesnici bez detalja, opozicija bez očekivanja

Emrić, Ramić i Helez. Avaz

Piše: Sl. M. - F. K.

25.10.2019

Novi sastanak delegacija HDZ-a BiH i SDA, predvođenih predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, bit će održan u ponedjeljak u Mostaru.

O čemu će razgovarati učesnici sastanka nije zvanično objavljeno, ali se prema ranijim najavama i dešavanjima u zemlji, očekuje razgovor o aktuelnoj političkoj situaciji, odnosno formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH i izmjenama Izbornog zakona BiH.

U delegaciji SDA bit će i Edin Ramić, potpredsjednik stranke. On je za „Avaz“ kazao kako nema uvid u to da je pristigao neki prijedlog izmjena Izbornog zakona.

- Dnevni red nameću potrebe, a to je sigurno firmiranje vlasti. Ono što ja mogu reći je da vlast možemo formirati makar na nivou Federacije, da nas ništa u tome ne sprečava – kaže Ramić.

Neka se dogovore

Predstavnici stranaka opozicije nemaju velika očekivanja od susreta u Mostaru. Zastupnik SDP-a u Predsjedničkom domu Parlamenta BiH Zukan Helez u izjavi za „Avaz“ je kazao kako se nada da SDA neće prihvatiti prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH.  

- Ma ne vjerujem da će išta uspjeti dogovoriti jer su podijeljeni stavovi odranije. Jedino ako Bakir (Izetbegović, op. a. ) bude pristao na promjenu Izbornog zakona BiH, onda je to pristajanje na podjelu Bosne i Hercegovine. Ja ne vjerujem da ima hrabrosti da to uradi od građana BiH. Ako to ide u tom smjeru, onda je to podjela BiH i de jure i de facto. Podjelom na izborne jedinice, falile bi samo granice za treći entitet. Ako to uradi, to je izdaja i prodaja države – rekao je Helez.

Godina je prošla od izbora, nema novog saziva Vijeća ministara BiH, rekao je za „Avaz“ zastupnik A-SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Jasmin Emrić, navodeći kako taj dogovor „treba da se desi na sastanku“.

- Mogu razumjeti to što nema političkog dogovora i Vijeća ministara BiH, ali ne mogu razumjeti da se blokira rad Parlamenta, to se mora prekinuti. Dovesti državu u situaciju da Parlament ne funkcionira odnosno da nijedan dom ne zasjeda je vrlo neodgovorno i to se mora prekinuti – rekao je Emrić.

Država ne radi

On je ukazao i kako se nefunkcioniranje državnih institucija najbolje vidi na migrantskoj krizi koja uzima svog danak.  

- Unsko-sanski kanton je ugušen u migrantskoj krizi, državna vlast se nije pokrenula, a guši se i Tuzlanski kanton. Država ne radi ništa, nadležne institucije vrlo malo rade jer su se zapetljale u složenom lancu koordinacije koji bi trebao kontrolirati migrantsku krizu. Prepustili su da se sve to stihijski, spontano dešava, što je vrlo neodgovorno za državu – kaže Emrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.