ŽETONI

Ko su kandidati za potpredsjednike SDA: Gomila Bakirovih klimoglavaca, presuđeni kriminalci i crnolistaši

Ono što je sigurno da će svih devet potpredsjednika misliti jednom glavom, odnosno onako kako im predsjednik odredi

Fadil Novalić, Edin Ramić, Refik Lendo: Kandidati za potpredsjednike SDA. Fena - Facebook - Fena

2.10.2023

Nakon što je iz borbe za predsjednika SDA eliminisan Šemsudin Mehmedović i čime se osigurao ostanak dinastije Bakira i Sebije Izetbegović na čelu stranke, jedina borba na Kongresu će biti za potpredsjednika.

Za devet mjesta potpredsjednika će se boriti 25 kandidata i to: Hamdija Abdić Tigar, Jasmina Biščević-Tokić, Senad Bratić, Eldar Čomor, Šemsudin Dedić, Sejad Delić, Mahir Dević, Šefik Džaferović, Faruk Kapidžić, Refik Lendo, Melika Mahmutbegović, Mirsad Mujić, Fadil Novalić, Aida Obuća, Adil Osmanović, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Asim Sarajlić, Fahrudin Skopljak, Safet Softić, Šerif Špago, Jasmin Spahić, Haris Zahiragić, Mirsad Zaimović i Muamer Zukić.

Ono što je sigurno da će svih devet potpredsjednika misliti jednom glavom, odnosno onako kako im predsjednik odredi.

Kada se gleda ukupna slika jasno se vidi da tu ima kandidata koji nisu poznati ni funkcionerima SDA, a kamoli široj javnosti, poput Delića, Mujića i Spahića. Osim toga, tu su i Asim Sarajlić i Fadil Novalić koji su funkcioneri sa američke crne liste.

Odrađivanje posla

SAD stavile su Sarajlića na crnu listu zbog uključenosti u korupciju visokog nivoa što uključuje trgovinu utjecajem, zloupotrebu položaja i primanje mita za zapošljavanje u državnim preduzećima, dok je Novalić završio na američkoj crnoj listi zbog zloupotrebe ličnih podataka penzionera, s ciljem promocije „uspjeha“ Vlade FBiH.

Asim Sarajlić u sudnici. BIRN BiH

Osim toga, Novalić je osuđen i na četiri godine zatvora zbog učešća u kriminalnoj kupovini respiratora, ali neće to spriječiti Bakira da ga postavi na tu funkciju. No, on nije jedini koji ima problema sa zakonom. Hamdija Abdić Tigar ima CV na stranicama crne hronike da mu na tome zavide i kriminalci. Tri puta je presuđen za kafanske tučnjave, jednom za razbojničku krađu, kao i za otuđenje tuđe stvari.

Bakirov omiljeni kadar za „odrađivanje posla“ na terenu Edin Ramić ima pravosnažnu presudu za zloupotrebu položaja.

Hamdija Abdić Tigar. Facebook

Među kandidatima za potpredsjednike su ostale samo dvije osobe koje su bile bliske bivšem predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću i to Adil Osmanović i Safet Softić. Njihove šanse za uspjeh su ravne čudu u okruženju 23 klimoglavca za protivkandidata.

Jedna žena će sigurno biti izabrana, jer to Statut stranke predviđa. Aida Obuća je mlada nada iz Goražda koja u zadnje vrijeme dobro gravitira u stranci, dok je Jasmina Biščević-Tokić bliska sa prvom damom i neformalnom predsjednicom stranke Sebijom Izetbegović, a svoju priliku traži i Melika Mahmutbegović.

Šerif Špago će sasvim izvjesno biti izabran kao jedini kadar iz Hercegovine, kako bi se zadovoljila i geografska zastupljenost.

Adil Osmanović. Fena

Lične razmirice

Najmanje jedan kadar iz Sarajeva će također dobiti priliku. Najmanje šanse ima Mahir Dević zbog toga što ga ne simpatiše Sebija Izetbegović, pa će šansu tražiti projekat bračnog para sa Poljina Haris Zahiragić, ali i crnolistaš Sarajlić, Eldar Čomor i Faruk Kapidžić.

Dević nije miljenik Sebije Izetbegović, dok je Haris Zahiragić njen projekat. Fena

Što se tiče Krajine velika borba će se boriti između Šemsudina Dedića, kadra koji ne priča puno, a radi posao za stranku na terenu i već spomenutog presuđivanog Hamdije Abdića Tigra, kojem je prednost ratna pozadina.

Dvije pozicije su zagarantovane za ljude sa prebivalištem u RS. Presuđivani Edin Ramić ima zacementirano mjesto, dok će se za drugo boriti Ramiz Salkić i Senad Bratić.

Puštanje niz vodu

Refik Lendo i Šefik Džaferović uprkos ranijem doprinosu bračnom paru, sposobni da brane neodbranjivo i da urade šta god im se naredi, su već istrošeni kadrovi, za koje je realno da ih Bakir Izetbegović pusti niz vodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.