MIGRANTSKA KRIZA

Plenković: Vanjsku granicu EU treba štititi u Grčkoj i Bugarskoj

Podsjetio je kako je EU dala Turskoj šest milijardi eura kako bi zaustavila val nezakonitih migracija

Plenković: Imamo stalne razgovore s nadležnima u BiH. Agencije

Fena

25.10.2019

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas prilikom helikopterskog obilaska granice s Bosnom i Hercegovinom kod aerodroma Željava kako se razgovori s BiH kontinuirano odvijaju na dnevnopolitičkom nivou, ali i na operativnom nivou policija.

Poručio je i kako se vanjska granica EU treba štititi na najdaljoj lokaciji, založivši se za pronalazak dogovora s Turskom oko problema nezakonitih migracija.

- Smatramo da se vanjske granice EU trebaju štititi na najdaljoj lokaciji. Na migracijskom pravcu koji zovemo istočnomediteranski ili zapadnobalkanski. To podrazumijeva štititi grčku granicu i to podrazumijeva štititi bugarsku granicu. To su one granice gdje dolazi do inicijalnog ulaska nezakonitih migracija. Onda se kasnije različitim, vrlo spretnim i lukrativnim, ali protuzakonitim aktivnostima krijumčara koji profitiraju na ljudskoj nesreći za vrlo unosne novce, događa to da su ljudi koji su ilegalno ušli tisućama kilometara dalje odavde te došli u područje sjeverozapadne BiH i blizu hrvatske granice - rekao je Plenković, upitan pokušava li Vlada Hrvatske diplomatskim putem u pregovorima s BiH na nivou EU riješiti problem nezakonitih migracija.

Istaknuo je kako je hrvatska uloga pomoći cjelokupnom rješenju, nastaviti raditi na sporazumu i deklaraciji s Turskom koja će situaciju stabilizirati onako kako ju je stabilizirala posljednje tri godine.

Podsjetio je kako je EU dala Turskoj šest milijardi eura kako bi zaustavila val nezakonitih migracija. Navodeći kako se u Turskoj, Jordanu i Libanu nalazi više od pet milijuna migranata i izbjeglica, Plenković je rekao i da su te zemlje jedan od ključnih "sastavnica cjelovitog rješenja".

Uvjeren je kako dogovor s Turskom nema alternative.

- To je u sigurnosnom interesu cijele EU, a naročito Hrvatske, koja je jedna od država uz sve druge koje su uključene na toj ruti - pojasnio je.

Plenkoviću su se u obilasku granice pridružili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te glavni direktor policije Nikola Milina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.